Njordsprints staan voor de deur!

20-05-2016 in 2016, Sprintklassement

De wedstrijd waar menig roeier op wacht: De eerste sprints voor het Van Lier sprintklassement op de Bosbaan! Nu de focus van de Heineken naar de korte baan is gegaan, ligt het voor de hand dat de tijden weer rapper zijn geworden. In het Van Liersprintklassement is het daarom razend spannend welke eerstejaarsploeg er met de winst over 500 meter vandoor gaat. Het lijkt er op dat een aantal ploegen de krachten sparen en gebruik maken van de opt- out regeling: Het slechtste resultaat mag worden weggestreept in het klassement, wat betekent dat bij het missen van een wedstrijd alleen de andere resultaten gelden. Ondanks het geringe aantal deelnemers tijdens de Njordsprints voor het van Lier sprintklassement liggen een aantal topploegen uit het development klassement wel aan de start.

In het Jonghe Achtenveld is het opvallend leeg qua ploegen. Daarbij valt de afwezigheid van Nereus het meeste op. De ploeg die het tot op heden niet onaardig doet met een aantal overwinningen over 2KM. Wellicht zijn de heren uit Amsterdam niet gemaakt voor een sprintje over 500 meter. Naaste achtervolger Laga ligt namelijk wel aan de start en maakt een goede kans op de overwinning. Na hun fotofinish op de Damen zullen ze ongetwijfeld hun puntje nu wel voor de andere boot willen drukken. Op de sprints kan er namelijk maar één winnaar zijn. De stoutste zal zijn bijnaam eer aan willen doen om de ‘oudste’ van zich af te schudden. Het is de vraag of de ploeg van Gyas hersteld is van de verliespartij op de Damen, maar stoempen over 500 meter kunnen ze in Groningen wel! Met een directe finale zijn er volop kansen voor deze ploegen. Het is en blijft maar 500 meter…..

Bij de dames ligt de ploeg van Nereus wel aan de start om voor het felbegeerde sprintblik te strijden. De nummers 1 en 2 van het Development klassement, Njord en Gyas, zullen in de tweede voorwedstrijd zij aan zij strijden voor een plek in de finale. De ogen zijn ditmaal op de boot van Njord gericht: Zullen ze het nalaten om een snoek te slaan? Op de Heineken leverde ze dat een slechte notering in het klassement op, maar op alle andere wedstrijden hebben zij tot op heden laten zien dat het roeien ze goed wordt aangeleerd. Gevaarlijke outsiders voor de strijd om de winst zullen ook Okeanos en Orca zijn. Orca ligt al maanden in de middenmoot van het veld en Okeanos wil voor eigen publiek wat moois laten zien. Hoe dan ook zorgt het voor spektakel!

Het veld waar het hardst gestart zal worden is ongetwijfeld het lichte eerstejaarsachtenveld. De Lichte pikken zullen hun massa inzetten als wapen om zo hard mogelijk weg te starten. De nummers 1 tot en met 9 uit het development klassement zullen om 18:42 zo hard mogelijk weg starten voor een plek in de finale. Een mooie voorronde voor het Hollandia weekend waar de afstand 4x zo lang zal zijn. Opvallende afwezige hier is wederom Nereus die met een goede ploeg toch ver hadden kunnen komen op deze sprints. Wellicht betaald deze tactiek zich uit in het weekend en zullen ze eindelijk ook als eerste over de meet komen.

Als laatste – maar niet de minste – een korte voorbeschouwing voor het lichte damesveld. Vier meisjes zo hard mogelijk aan acht riemen laten trekken over 500 meter, beschreef een omstander het eens. Feitelijk wel, maar het is een hele kunst om deze eerstejaarsploegen 8 bladen gelijk in het water te zetten over 500 meter. De ploeg van Triton lijkt de beste papieren te hebben, maar over 500 meter met 8 bladen kan het raar lopen. In het veld waar stuurtjes niet te onderscheiden zijn van roeister zal het ongetwijfeld spannend worden wie er met de winst vandoor gaat!

Alle ploegen veel succes gewenst!