Van Lier sprintklassement krijgt vorm!

02-06-2016 in 2016, Sprintklassement

Vrijdag 20 mei stond de wedstrijd waar menig eerstejaarsroeier op wachtte voor de deur: de Njordsprints. Zo hard mogelijk over 500 meter van A naar B. Het werd een wedstrijd die gekenmerkt werd door een zacht windje mee, maar ook een wedstrijd die gekenmerkt werd door afwezigheid van een groot aantal strijdende ploegen. Zij kozen voor de opt – out in het klassement, waarbij men één wedstrijd mag missen, om zich optimaal voor te bereiden voor de 2 kilometer klassementswedstrijd op zaterdagmiddag. Deze tactische keuze bleek bijvoorbeeld voor de Zware heren van Nereus een goede zet en ook andere ploegen – die nog streden voor een plek op de Hollandbeker – kozen voor deze tactiek.

Gelukkig lag de enige Koninklijke wel aan de start van het sprintklassement om zo gebruik te maken van de absentie van de concurrentie. In een fotofinish tegen het goed roeiende Gyas won de ontketende Jonghe Acht van Njord hun directe finale en eindigde zo met 10 punten! Door het ontbreken van de voltallige top 6 maakten Njord, Gyas en Phocas slim gebruik van deze mogelijkheid door de punten te pakken en zo door te schuiven naar een betere positie in het klassement. Njord staat nu gedeeld 1e met Nereus gevolgd door de gedeeld 2e Triton en Gyas.

Over twee weken zullen alle weer aan de start liggen tijdens de Thetissprints. De zware heren van Nereus kunnen hier laten zien dat alleen zij op plek 1 horen te staan, maar de ontketende Acht van Njord zal het hun moeilijk maken. Met nog twee wedstrijden te gaan is er nog veel mogelijk!

In het Eerstejaars damesveld wederom een directe finale. Het beloofde vooral een mentale wedstrijd te worden op deze zonnige vrijdagavond. De nummers 1 en 2 van het eerstejaarsklassement, Gyas en Njord, streden om de eerste plek. Gyas deelde de eerste mentale tik van het weekend uit aan de dames van Njord om de finale met 1,5 seconde voorsprong te winnen. De tweede plek werd bemachtigd door de dames van Nereus en niet die van Njord. Wellicht was dit een voorteken voor de wedstrijd van zondag waar de dames van Nereus verrassend ook voor de sterke boot uit Leiden bleven. De dames van Gyas en Nereus deden hiermee goede zaken door de 1e en 2e plek in het Van Liersprintklassement in te nemen. De dames van Asopos pakten de eerste punten voor het sprintklassement en de boot van Skoll pakte één punt meer dan op de Heineken. Al met al spannend bovenin tussen Nereus en Gyas.

Over twee weken kunnen de dames van Nereus op hun thuiswedstrijd het de dames van Gyas lastig maken, maar bij winst van Gyas beslissen zij het klassement volgende wedstrijd al.

Bij de lichte heren wel een grotere delegatie uit het veld. Met maar liefst 9 inschrijven (van de 14) waren de lichte heren wel uitgetrokken om het sprintblik op de Njordsprints te pakken. De heren van Gyas konden hun koppositie verstevigen, maar werden teleurstellend 5e in de A – finale. Ook de mannen van Skadi hadden kans op de koppositie in het klassement, deden het weliswaar beter dan Gyas, maar moesten Asopos (1), Njord (2) en Aegir (3) voor zich dulden. Asopos deed hele goede zaken en staat nu op één in het van Lier sprintklassement. Dat lichte pikken kunnen sprinten bewezen deze mannen door de snelste dagtijd van alle zware en lichte eerstejaars neer te zetten.

De Thetissprint zal voor de lichte heren uit Asopos de uitgelezen mogelijkheid zijn om zich van de concurrentie te ontdoen. De mannen van het Leidse Njord zullen er alles aan doen om deze nette 2e plek te verbeteren en het de mannen uit het nabijgelegen Leiderdorp moeilijk te maken. Spektakel alom!

Als laatste stoven de Lichte dames over de baan, waarbij zeven ploegen aan de start lagen. Net goed voor twee voorwedstrijden. Triton dat het over 2 kilometer zo goed doet moest het nu ontzien en werd 4e. Het was de ploeg van Phocas die 10 punten mee naar huis nam met een ruime seconde voorsprong op de nummer 2 Argo. Aegir en Asopos complementeerde de A – finale en pakte zodoende belangrijke punten. Door de tweede plaats van Argo behouden zij de koppositie in het van Lier sprintklassement. Tijdens de Thetissprint is er nog van alles mogelijk in dit lichte damesveld! De vrouwen van Argo hebben een goede uitgangsbasis voor de titel, maar zullen hun sprintende vermogen aan moeten zetten om de concurrentie voor te blijven.

In alle categorieën nog voldoende kansen voor andere ploegen om te strijden voor de titel ‘King/Queen of Sprint 2016’. Vooral de dames van Gyas hebben de beste papieren om die prijs te pakken en de Thetissprint zal een belangrijke wedstrijd worden om een stap naar de titel te zetten. Over twee weken op vrijdag 16 juni op de Bosbaan: Nieuwe ronde – belangrijke kansen!

Een overzicht van de stand is hier te vinden.