K.N.S.R.B. Van Lier Sprintklassement: een nieuw seizoen, nieuwe kansen

10-03-2017 in Sprintklassement

Van Lier Sprintklassement gaat dit weekend van start!

Nadat bij de Winterwedstrijden de eerste punten voor het Eerstejaarsklassement werden binnengesleept, begint het belangrijkste klassement nu bij de Heineken Roeivierkamp. De 250 meter sprint – berucht en geroemd – is het uitstekende moment voor de Eerstejaarsploegen om te bewijzen dat zij dit jaar misschien wel de titel King/Queen of Sprints waardig zijn.

Het Van Lier Sprintklassement zal dit jaar uit drie wedstrijden bestaan: ‘de Heineken’, de Thetis Sprints en de Argo Sprints.

Vooruitblik
De inzet is hoog! Niet alleen mogen de winnaars het befaamde King/Queen of Sprint T-shirt in ontvangst nemen, ook eeuwige roem én een paar heuse ‘Van Lier schoenen’ valt hen ten deel. Voordat de winnaars echter hun blikken en schoeisel in ontvangst mogen nemen, dient het pad van het sprintseizoen te worden bewandeld.

Wie gaan dit jaar de hoge ogen gooien?

Zware Mannen: De Jonghe Achten
Laga wist bij de Winterwedstrijden te domineren in het Zware veld waar zowel het blik in de acht als bij de vier mee naar Delft werd genomen. Dat ze ook kracht in huis hebben werd bewezen op de NKIR, die eveneens door de rode vrinden werd gewonnen. Interessant wordt het om te zien of de Delftenaren hun power ook op de korte afstanden efficiënt kunnen inzetten.

Nereus presteerde teleurstellend op de Delftsche Schie en zullen gebrand zijn op revanche tijdens ‘hun Heineken’, zeker na een tweede plek bij de NKIR. Ook Gyas en Njord zouden zomaar kunnen verrassen na prima prestaties bij de Winterwedstrijden en NKIR.

Eerstejaars Damesch Achten
Waar volgens uw Leidse scribent de ‘Heineken 250m sprint’ bij de Zware Mannen een K.N.S.R.B. onderonsje kan worden, zou het Eerstejaars Dames-veld zomaar een aardige mix kunnen zijn. De E.S.R. Thêta was de grote verrassing bij de Winterwedstrijden en de Eindhovense dames zullen alles op alles zetten om naast EJK-punten nu ook hun eerste Sprintpunten te verzamelen. Ook Okeanos presteerde prima met een tweede plek maar werd in Delft op de hielen gezeten door de lichtblauwe dames van Njord. Voor de Leidse Dames betekende de Heineken vorig jaar het einde van hun sprintdromen. Zou na een jaar afwezigheid de titel Queen of Sprints weer mee naar Leiden kunnen worden genomen?

Vorig jaar ging deze immers naar het Hoge Noorden. De dames van Gyas bleken in december het sterkste op de NKIR maar moesten zich in Delft tevreden stellen met een tiende plek. Een troost voor de Groningers: zelfs (zinkende) ergometers zouden in staat moeten zijn om 250m af te leggen. Sluit daarnaast ook Laga en Nereus niet uit als uitdagers.  Voor de Amsterdammers is het een thuiswedstrijd en de Delftenaren zullen ongetwijfeld berekend hebben hoe men het beste 250m in een optimale haal kan afleggen.

Lichte Mannen
Over het lichte roeien is veel gezegd en geschreven, maar in de opinie van deze scribent veelal onterecht. De 250m zou het domein zijn van de hard beukende zware heren, maar wie de anatomie van de zwaan heeft bestudeerd ziet de leugens voor wat ze zijn. Zoals dit gracieuze dier met zijn finesse een prima partijtje kan hardlopen op het water, zo kunnen lichte pikken 250m roeien.

Enfin, wie gaan het dan doen? Proteus en Nereus presteerden zowel goed tijdens de Winterwedstrijden als tijdens de NKIR en zouden logische kandidaten zijn voor de winst op de 250m Heineken, terwijl Laga op de Winterwedstrijden een klein trauma opliep na eerder een goede NKIR. Skadi presteerde in Delft met een tweede plek niet onaardig en zullen in 020 zich willen doen gelden. Njord zijn hier de outsiders, hoewel met het terug groeien van de haren misschien ook het vermogen terug komt.

Lichte damesvieren
Argo voer naar de overwinning in Delft en had in de combinatie met Saurus ook ergometer goud in handen. De gedeelde tweede plek zal zowel in Tilburg en in Utrecht gemixte gevoelens hebben opgeleverd. Wie weet dat Triton hun furieuze start op de Winterwedstrijden nu kan omzetten in winst op het enige nummer (naast de Oude Vier) wat er toe doet: de sprint. Gyas en Skøll lieten het afweten op de Winterwedstrijden maar beschikken eveneens over goede papieren als het op vermogen aankomt.

Genieten
Het voordeel aan de 250m sprints is dat de wedstrijd pal voor ‘de Hoop’ en ‘Nereus’ zal worden verroeid. Ook voor de gelegenheidsspectators onder u dus genoeg mogelijkheden. Een beschaafd doch luid ‘allez’ heeft nog nooit een ploeg geschaad en alle actie vindt direct voor uw neus plaats. Dat wordt dus genieten geblazen.

Voor diegenen die morgen tekort schieten op de 250m, niet getreurd. Het seizoen is nog lang en ook de sprints worden langer. De Thetis en Argo Sprints worden verroeid over 500m. Houdt hierbij de woorden van wijlen Nelson Mandela indachtig: “it always seems impossible until it’s done.”