De Thetissprint staat weer voor de deur! Tag je sprintmaatje!

30-05-2017 in Sprintklassement

Het roeiseizoen is alweer over de helft en de punten in het eerstejaarsklassement worden gretig verdeeld over de verschillende wedstrijden. Maar de belangrijkste competitie van het jaar heeft pas één wedstrijd gehad! Ieder jaar begint het Van Lier sprintklassement groots met de 250 meter sprint op de Heineken Roeivierkamp. En hoe! De eerste punten zijn verdeeld en alle eerstejaarsploegen hebben laten zien wat zij in petto hebben om uiteindelijk met de winst in het Van Lier Sprintklassement aan de haal te gaan! Een oud gezegde luidt immers:

                                                           Ga voor die Schoenen!

Waar je bij het eerstejaarsklassement louter roem en een lijstje ontvangt, worden de winnaars van het Van Liersprintklassement geëerd met roem, een lijstje en een paar Van Lier Schoenen!

                                  Dus trek die V2 uit je kast en sprinten maar!

Uiteraard kan het Van Lier Sprintklassement niet zonder een – louter op waarheden en ondubbelzinnige onderzoeksmethoden gebaseerde – analyse van de kanshebbers voor de Thetissprint van aankomende vrijdag. Ook de outsiders komen absoluut aan bod! In de B – finale.

Heren Zwaar

Bij de zware heren wordt de top vijf van het Sprintklassement gevormd door Laga (1), Aegir (2), Njord (3), Orca (4) en Nereus (5). De mannen uit Delft hebben wederom de beste papieren om aan de haal te gaan met de nummer 1 positie. Echter lijkt de motor uit Delft te sputteren, getuige de twee 2e plaatsen op de afgelopen 2K wedstrijden. De grote kanshebber voor de winst is dan ook een ploeg uit een gebied dichter bij Denemarken, dan bij Amsterdam: Gyas. Afgelopen wedstrijd zetten zij een keurige 1.23.66 op de klok en er lijkt voor de 500 meter van aanstaande vrijdag wel meer in de Groningse tank te zitten. Op de Heineken Roeivierkamp eindigden de mannen uit het Hoge Noorden op een keurige 17e plek, dus zij zullen zich zeker willen revancheren voor die wanprestatie. De Groningse vrinden van Aegir,  zullen trouwens ongetwijfeld proberen hun rode ster zover mogelijk voor het puntje van de andere boten te leggen. Ook Orca doet nog graag mee voor het klassement, maar moet op dit moment nog zijn meerdere kennen in 5 andere boten. Op basis van voorgaande jaren, kan gesteld worden dat zij zeker nog niet kansloos zijn. Afgelopen weekend bleek ook maar weer dat een snoek in een klein hoekje zit bij Zware Mannen. Het Leidsche Njord maakt overigens een serieuze kans om aan de haal te gaan met de winst. De Leidsche Koning van de B – finale zal deze wedstrijd vol in moeten vliegen om de tijden die in Leiden worden gevaren ook op de Bosbaan neer te zetten. Onderschat daarnaast nooit het thuis roeiende Nereus. De grote vraag is echter: durven zij dit jaar überhaupt wel deel te nemen aan het Sprintklassement?

Dames

Bij de damesachten wordt de top vijf van het Sprintklassement gevormd door de sterke vrouwen van Nereus (1), Theta (2), Laga (3), Njord (3) en Okeanos (5). Na drie jaar Leidsche hegemonie is de Zwaan eindelijk verstoten van de eerste plek en heeft de Pelikaan het plekje overgenomen aan de top. De grote vraag blijft echter of zij het ontketende Okeanos ook ditmaal in de sprint voor kunnen blijven. De vrouwen van Okeanos profiteren duidelijk van hun trainingswater op de Bosbaan, gezien de rappe tijden die zij noteren op de 2KM wedstrijden. Theta, dat verrassend voorin meevaart dit jaar, heeft een boot met superboerinnen geselecteerd die zich voorlopig weet te handhaven boven in de bovenste regionen van het Sprintklassement. De redactie is er op bedacht dat deze techneuten een duivelse techniek uit de kast zullen trekken om a.s. vrijdag met de winst in het Sprintklassement aan de haal te gaan! Uit die andere techneutenstad liggen twee delegaties aan de start die nog meedoen om de prijzen: Laga en Proteus – Eretes. Voor twee verenigingen die doorgaans meer mannelijk testosteron de poort binnen slepen, is dat toch een bijzondere prestatie. Het vrouwen roeien bloeit! Zou het liggen aan de vrouwelijke h.t. President van de D.S.R.V.? Uw redactie is in ieder geval fan.

Lichte Heren

Bij de lichte heren wordt de top vijf van het Sprintklassement gevormd door de sterke lichte pikken van Nereus (1), Theta (2), Laga (3), Njord (3) en Okeanos (5). Nereus lijkt eindelijk weer een vervanger te hebben voor hun Lichte 8+ uit 2012, die alles won. Deze mannen zijn goed op weg en staan dus met stipt bovenaan de lijst van de bookmakers voor de winst. In het sprintklassement worden de Amsterdamse amices op de voet gevolgd door Proteus – Eretes en Skadi die de laatste weken stuivertje lijken te wisselen wie er met de 2e plek vandoor gaat. Gezien de vorm van de laatste wedstrijden denken wij toch dat de Rotterdammers aan de haal zullen gaan met plek 2. Na het succes van de paars-witte combinatie uit Leiderdorp van afgelopen seizoen, trachten de heren uit Schiphol – Zuid die Acht te evenaren. Met een steady 4e plek is het afwachten of zij hun gains kunnen inzetten om hem voor de Nereus – Acht te prikken. Als laatste de ploeg die wel uit Leiden komt. Het lijkt erop dat Njord zich aan het hervinden is en aan de gloednieuwe boot zal het zeker niet gaan liggen! Het wordt ongekend spannend in dit veld!

Lichte Dames

Waar alle andere ploegen het met zijn achten mogen uitvechten, hebben de lichte dames sinds jaar en dag aan vier dames genoeg om hun bootje over de streep te krijgen. Triton weet al een aantal jaar een goede lichte damesboot op het water te leggen en de verwachting is dat zij aan de haal gaan met de winst aankomende vrijdag. Op de voet gevolgd door Argo dat ongetwijfeld hun matige 7e plek op de eerste sprint zal willen revancheren. Hetzelfde geldt ongetwijfeld voor Vidar dat 12e werd op de 250 meter, maar inmiddels stevig op de 3e plek in het 2K – klassement staat. Alleen Gyas zou nog een gevaarlijke outsider kunnen worden voor de winst aankomende vrijdag, gezien hun sterke sprintresultaat op de Heineken. Ploegen waar veel van werd verwacht na de 250 meter op de Heineken, namelijk Njord & Theta, zijn volledig afgegleden in het klassement en staan nu alleen nog fictief bovenaan de klassering in het sprintklassement. Het unieke aan het van Lier Sprintklassement is dat als je je goed boos maakt, je gewoon bovenaan kan meevaren!

 

Wij kijken uit naar aanstaande vrijdag en wensen alle ploegen veel succes!