Nabeschouwing Tweede Sprint Van Lier Sprintklassement

04-07-2018 in 2018, Sprintklassement

Spanning tot op de finishlijn

Op een Bosbaan waar het gonsde van ontspannen competitiedrang tussen de verschillende verenigingen, had afgelopen vrijdag de Argo Lustrum Sprint plaats. Terwijl het terrein nog werd ingericht voor de ARB dat weekeinde, schalde gaar commentaar uit de finishtoren en liepen overal studenten in donkergroene T-shirts rond. Er werden zelfs Oud-Argonauten uit het tijdperk dat Argo de Varsity won gesignaleerd. Dit was het tweede meetmoment voor het Van Lier Sprintklassement.

De verschillende klassementen zijn danig opgeschud en dat biedt volop kansen voor de laatste sprint. Op de vrijdag voorafgaand aan de NSRF wordt op de Willem-Alexander Baan de Erasmussprint gehouden. De verschillen zijn klein en de op de eeuwige eer beluste eerstejaarsploegen zullen alles op alles zetten om de felbegeerde titel King and Queen of the Sprints te verkrijgen.

De prestaties op de Argo Lustrum Sprint zijn wellicht doorslaggevend gebleken voor de eindklasseringen. De finales waren bloedstollend in hun hevigheid en de explosieve souplesse waarmee alle roeiers voorin druk pakten en achterin loslieten. Er kan er echter maar één winnen en dat is de snelste. Opvallend is dat niet alle verenigingen deelnamen aan de sprints. Daarmee is hun kans op de eindoverwinning verkeken.

LDEj4*

De eerste finale is in het LDEj4*-veld. De zon die eerder nog scheen is verdwenen en bij de startlijn heerst een gespannen stilte. De lichte dames weten er evenwel niet echt een spannende wedstrijd van te maken. Skøll haalt de finale om onduidelijke redenen niet en Njord schittert in afwezigheid. Gyas en Aegir bezetten dan ook het podium, tezamen met de organiserende vereniging Argo. Gyas vaart vanuit de start soeverein vooraan. Om de tweede plek wordt gestreden door Argo en Aegir. De Groningers moeten daarbij in het zand bijten; Argo wordt tweede. Uiteindelijk komen de ploegen in een fraaie pijlvorm over de finish. Orca, Saurus en Nereus sluiten de finale af.

LHEj8+

Direct na het startsignaal schiet de lichte acht van de organiserende vereniging Argo naar voren. Hun doel voor de wedstrijd was duidelijk. De vierkanten blikken mee naar Wageningen nemen. Maar het is duidelijk dat lichte pikken ijdele jongemannen met een onstilbare competitiedrang zijn. De strijd is dan ook zeer spannend. Alleen Aegir moet lossen en de andere vijf ploegen komen binnen een seconde van elkaar over de finish. Alles wordt gegeven en er wordt niets toegegeven. In de laatste tientallen meters weten Argo en Skadi hun boten een schamele halve meter naar voren te trappen, Asopos de Vliet loopt echter in. In een fotofinish is het andermaal de Leiderdorpse roeivereniging die aan het kortste eind trekt. Met een voorsprong van een minimale 0,26 seconden wint Skadi. Argo wordt tot grote teleurstelling van het gros van de aanwezige toeschouwers derde. Gyas, Okeanos en Aegir sloten de finale af.

HEj8+

Zes achten dringen zich naar de startlijn. De kamprechter geeft het startsignaal en het water komt in beroering. Na de start bleven de tempo’s hoog en werd er gigantisch getrapt, want het veld bleef aardig gesloten. De sprint was daardoor moeilijk te volgen en er werd gestreden om elke meter. Halverwege schoven twee boegballetjes naar voren het uit het strijdgewoel. De resterende tweehonderd meter waren een episch tweestrijd tussen Nereus en Asopos de Vliet. Tot op de finishlijn bleef de overwinning onduidelijk en schoven de boegen langs elkaar heen. Nereus werd door de finishtoren uitgeroepen tot winnaar met slechts 0,26 seconden daarachter Asopos de Vliet. Daarna volgden Skøll en Proteus/Njord. Argo en Laga besloten de finale.

DEj8+

Drie mannen en 51 damesch verzamelen zich achter de startlijn, varen dan langs de bootjes met vlothondjes en lijnen vervolgens op. De boeg wordt kaarsrecht richting de overwinning gelegd en de bladen verwachtingsvol in het water gestoken. De start is abrupt. In een oogwenk van gepijnigde beenspieren is de sprint voltooid. Het veld is breed en boten schuiven naar voren en worden voorbijgeschoven. Skadi trekt vanaf de start weg en geeft deze positie tot de 500 meters achter de rug zijn niet meer op. Gyas en Asopos de Vliet doen een aanval maar het is niet afdoende. Gyas finisht als tweede en daarachter andermaal een podiumplek voor de paars-wit-rode roeiers. Hoewel het commentaar meldde ‘’blokken is blikken’’, weet Njord in baan 2 niet meer in te lopen. Okeanos en Skøll sluiten de finale af.

J.A. Valktrofee

De Argo Lustrum Sprint bevestigden noordelijke suprematie niet. Asopos de Vliet en Skadi deden echter goede zaken. Argo zelf had zich één doel gesteld voor de Argo Lustrum Sprint, maar het mocht niet zo zijn. In de J.A. Valktrofee, die wordt uitgereikt aan de vereniging met de meeste punten in alle velden van het Van Lier Sprintklassement, zijn de tussenstanden na de tweede sprint als volgt.

 

De Stand

 

HEj8+ Punten LHEj8+ Punten DEJ8+ Punten LDEj4* Punten
Nereus 20 Gyas 18 Gyas 18 Gyas 17
Orca 10 Skadi 15 Skadi 15 Aegir 16
Argo 10 Laga 12 njord 11 Argo 14
Asopos 10 Argo 10 Aegir 8 Orca 10
Euros 7 Okeanos 8 Orca 7 Njord 8
Skadi 6 Asopos 7 Asopos 6 Saurus 8
Skoll 6 Aegir 3 Laga 5 Theta 5
Proteus 5 Skoll 3 Okeanos 4 Nereus 5
Laga 4 Nereus 2 Skoll 3 Laga 5
Aegir 4 Orca 1 Triton 2 Skoll 2
Gyas 3 Nereus 1
Theta 2
Skoll 2 1