Voorbeschouwing Erasmus Sprints: Ontknoping Van Lier Sprintklassement

05-07-2018 in 2018, Sprintklassement

Aankomende vrijdagavond zal het Van Lier Sprintklassement op de Willem-Alexander Baan zijn ontknoping beleven. In vier velden zal nog eenmaal zo hard mogelijk de 500 meter gevaren worden. De inzet is hoog: uitmaken welke eerstejaars wedstrijdploegen zich een jaar lang King of Sprints of Queen of Sprints mogen noemen! Alle wedstrijdploegen zijn op de top van hun kunnen na ruim een half jaar intraining geweest te zijn. Ze kennen hun ploeggenoten, de baan, hun boten en hun stuurtjes van haver tot gort. Dat betekent dat het wedstrijdplan simpel gehouden kan worden: onderwater meer benen!

Het lustrerende Skadi en de K.R.& Z.V. ‘De Maas’ organiseren op de Willem-Alexander Baan de Erasmus Sprints. Deze worden twee-aan-twee met doorstart over vijfhonderd meter verroeid. Dat betekent dat de wind een belangrijke factor kan worden. De voorspellingen geven vooralsnog een matige noordenwind aan – parallel aan de roeibaan dus. Dat belooft ideale roeiomstandigheden! De Sprints op vrijdag zijn het laatste meetmoment in het Van Lier Sprintklassement. Zaterdag worden de titels uitgereikt na de uitreiking van de Eerstejaarsklassementen.

De Tussenstand

HEj8+   LHEj8+   DEj8+   LDEj4*  
Nereus 20 Skadi 18 Gyas 18 Gyas 17
Orca 10 Gyas 15 Skadi 14 Aegir 16
Asopos 10 Laga 12 Njord 10 Argo 14
Argo 9 Argo 11 Aegir 8 Orca 10
Euros 7 Okeanos 9 Orca 6 Njord 8

 

HEj8+

In het eerstejaars zware mannenveld gaat Nereus trachten hun sprintseizoen ongeslagen af te sluiten. Daarmee zijn de schoenen vrijwel zeker voor de Amsterdammers. Dat belooft wat wanneer zij eind september afreizen naar de Coolsingel om de schoenen te passen. De uitslag van de Erasmus Sprint staat echter niet bij voorbaat vast. Asopos de Vliet was zeer dichtbij de overwinning op de vorige sprint. Voor een betere krachtsexplosie tussen de 200 en 350 meter hebben de coaches hen op een dieet van louter rood vlees met erwtjes en aardappelpuree gezet. Skadi zal de thuisoverwinning willen behalen en voelt zich daarin gesteund door het grootste thuispubliek. Naar verwachting zullen de zware ballen een lomp harde sprint varen waarbij de meefietsers ook op de pedalen moeten gaan staan.

LHEj8+

Sla en karton. Meer dan een half jaar lang. Elke dag op de weegschaal. Het leven gaat niet over rozen, maar met minder massa aan boord hoef je minder hard te trappen. Gyas en Skadi gaan met elkaar uitmaken wie het hardste kan trappen onder water. Beide maken nog kans op de titel King of Sprints. Aangezien Gyas op de Koninklijke-Holland Beker het veld aanveegde, liggen hun kansen iets beter. De aanhang van Skadi zal hen over de finishlijn willen schreeuwen, maar of het voldoende zal zijn? En wellicht verwaait het geschreeuw wel. Hoe dan ook staat iedere ploeg er op het water alleen voor. Andermaal hoopt Asopos de Vliet de lachende derde te zijn. De tijden op de Argo Sprint lieten zien dat de ploegen extreem aan elkaar gewaagd zijn, dus elke fout wordt direct afgestraft. Een gouden tip: start weg met de bladen vol bedekt.

DEj8+

In misschien wel het mooiste veld van het eerstejaarsklassement staan de noordelijke schonen van Gyas fier bovenaan. Met een redelijke voorsprong op het Leidse Njord kan de titel Queen of Sprints hen eigenlijk niet meer ontgaan. Toch zou het niet voor het eerst zijn dat de Zwaan prevaleert. Wellicht dat uw redactie ietwat bevooroordeeld is, maar deze scribent heeft een voorgevoel dat grootse dingen in dit veld kunnen gebeuren. Skadi en Njord hebben een gelijk aantal punten en strijden daarmee direct om de derde plek. Uw redactie adviseert de bezoeker daarom de strijd om de eerste plek te laten voor wat het is. Het zal de strijd om de tweede plek zijn waar het echte vuurwerk te verwachten valt. In het damesroeien is geloven in het eigen kunnen de sleutel tot succes. Welke coach houdt de beste voorbespreking? Energiek = magnifiek!

LDEj4*

Argo gaat willen winnen. Maar of Argo ook gaat winnen? Een ding is zeker: als de lichte dames van de K.S.R.V. meedoen, dan wint Njord. Waarschijnlijker is dat zij besluiten niet mee te dingen en in dat geval wordt dit veld spannender. Gyas, Skadi en SkØll zullen uitvechten wie sinds de Argo Sprint, waar de tussenstanden meerdere seconden bedroegen, de grootste stappen heeft gezet. Vooral SkØll zal zich willen revancheren voor het niet halen van de finale op de Argo Sprint. Voor de eindklassering betreft het in dit veld wederom een noordelijk onderonsje, maar Argo zou op punten kunnen winnen en in dit geval wacht hen in Wageningen ongetwijfeld een kleine kroegjool met fristifonteinen die hoog de koningsblauwe hemel in spuiten.

J.A. Valktrofee

De prijs voor de vereniging die het beste is in sprinten kent nog slechts een enkele kanshebber. Het moet raar lopen wil Gyas de illustere trofee niet in de wacht slepen. Dat is een extra beloning voor een zeer succesvol seizoen voor de Groningers. Gezien de hemelsbrede afstand tussen Zevenhuizen en Groningen (überhaupt elke roeibaan in Nederland) gaat het befaamde spreekwoord ‘lange halen snel thuis’ echter niet op voor hen. Hun kracht zal dan ook in de keerpunten liggen.

J.A. Valktrofee             
Gyas 53
Skadi 37
Argo 34
Aegir 31

 

De Van Lier Sprintcommissie nodigt u uit de lange reis naar Zevenhuizen te maken. De weersverwachtingen zijn goed en vanaf de tribune hebt u een goed overzicht over het roeigeweld. Geroutineerd worden nog eenmaal de maximale krachtsinspanningen geleverd die vereist zijn in de sprint. De Argo Sprints lieten zien dat de velden erg dicht bij elkaar liggen. Andermaal is spektakel dus gegarandeerd. Met andere woorden: bent u ook aanwezig  bij de spectaculaire ontknoping?