Nabeschouwing Van Lier Sprintklassement 2018

Nabeschouwing Erasmussprints d.d. 6 juli 2018

Zinderende apotheose* Van Lier Sprintklassement op Willem-Alexander Baan

*door een tekort aan inschrijvingen startten de Eerstejaars Dames geen sprints.

Het jaar 2018 kende een uitzonderlijk hete zomer. Zo ook tijdens de NSRF-slotwedstrijden. Op een Willem-Alexander Baan die voor de gelegenheid windstil was, vond vrijdagavond reeds de laatste sprint in het Van Lier Sprintklassement plaats. De Erasmussprints werden georganiseerd door K.R. & Z.V. ’’De Maas’’ – een eminente burgerroeivereniging ouder dan de K.N.S.R.B. zelf – en Skadi. De sfeer die avond was uitgelaten maar serieus, want de ploegen wisten dat in een klassement met maar drie wedstrijden elke haal telt en voor elke meter gestreden moet worden.

Bij de zware achten leverde dat een bloedstollende finale op waarin Orca met een minieme 0.07 seconden Asopos de Vliet wist te verslaan. Nereus wist daarmee zijn ongeslagen reeks sprints niet voor te zetten. Argo voer een derde plek en zette daarmee de stijgende lijn in hun sprintseizoen door.

Ook bij de lichte pikken was het, zoals zo vaak op de sprints dit seizoen, Asopos de Vliet dat in het stof beet en met acht punten genoegen moest nemen. Skadi wist de boegbal 0.71 seconden eerder over de finishlijn te stoten. Gyas, dat het eerstejaarsklassement al in de zak had zitten, voer een derde plek. Bij Aegir viel een Boreaan in en dat is waarschijnlijk een unicum in de geschiedenis van het Van Lier Sprintklassement.

Omdat slechts twee verenigingen hun eerstejaars dames hadden ingeschreven, werd dit veld niet gevaren. Daarmee tellen alleen de Heineken 250 meter de Argo Sprints mee voor de titel Queen of Sprints.

Nadat Argo net achter het net had gevist op hun eigen sprints, wisten de lichte dames ditmaal wel als snelsten de vijfhonderd meter te overbruggen. Aegir kwam twee seconden later over de finish. Skøll en Gyas voerden een spannende strijd om de derde plek en het waren de Amsterdammers die aan het kortste eind trokken.

Daarmee waren alle sprints gevaren en konden de punten worden opgeteld om te bepalen welke ploegen de felbegeerde titel King/Queen of Sprints een jaar lang mogen voeren. Op zaterdagavond werden de titels vergeven direct volgend op de uitreiking van de Eerstejaarsklassementen. De J.A. Valktrofee voor de best presterende sprintvereniging ging naar Gyas. Een mooie bekroning voor de Groningse vereniging die maar liefst twee eerstejaarsklassementen in de wacht heeft weten te slepen dit seizoen.

J.A. Valktrofee  
Gyas72
Argo55
Skadi54
Aegir48
Asopos de Vliet42
Nereus37
Orca35
Laga33
Skøll26
Njord20
Okeanos16
Proteus Eretes13
Theta7
Euros7
Saurus5
Triton3
Phocas1

 

Algemene Nabeschouwing Van Lier Sprintklassement 2018

HEj8+

De best presterende eerstejaars zware mannenachten waren Nereus, Orca en Asopos de Vliet. De Amsterdammers mogen zich met recht Kings of Sprints noemen want ze wonnen met afstand het Van Lier Sprintklassement naast het eerstejaarsklassement. Zij mogen zich een mooi paar Van Liers laten aanmeten op de Coolsingel. Orca bewees keihard te kunnen sprinten maar omdat ze ontbraken op de Argo Sprint wisten ze dit niet om te zetten in Utrechtse winst. Asopos de Vliet was zo vaak zo dichtbij, maar daar de twee plek slechts acht punten oplevert hebben ze het moeten afleggen.

HEj8+pt
Nereus25
Orca20
Asopos de Vliet19
Argo18
Proteus Eretes12
Gyas8
Laga8
Skøll7
Euros7
Skadi6
Aegir5
Theta2

 

LHEj8+

De lichte pikken hebben in het Van Lier Sprintklassement keer op keer zeer spannende 500 meters gevaren waarbij het tot het laatst onduidelijk was wie er met de tien punten naar huis zou gaan en wie met slechts acht punten tevreden moest zijn. Het animo onder de verenigingen voor dit veld viel een beetje tegen, maar een select gezelschap besloot dat zij wilden strijden voor elke van de vijfhonderd meters om de titel Kings of Sprints. Skadi mag tevreden zijn dat zij Gyas, dat het eerstejaarsklassement aanveegde, over de 500 meter heeft afgetroefd. Hetzelfde verhaal voor Asopos de Vliet als bij de zware mannen, maar het biedt zeker perspectief voor hun middengroep licht aankomend jaar. De Rotterdammers mogen zich ook vervoegen aan de voor hen vertrouwde Coolsingel om goed geschoeid het jaar door te mogen. De schoentjes in de boot willen namelijk nog wel eens knellen maar wellicht dat Van Lier binnenkort een lijn met roeischoentjes uitbrengt?

LHEj8+pt
Skadi28
Gyas23
Asopos de Vliet16
Laga13
Argo13
Okeanos11
Aegir10
Skøll4
Nereus3
Orca2

 

DEj8+

Slechts twee wedstrijden hebben uitgemaakt welke damesacht zich heel 2019 op elke wedstrijd gehuld in de Queen of Sprints shirtjes mag vertonen. Het Leidse Njord presteerde beide malen degelijk en wordt daarmee beloond met een derde plek. Het was dan ook niet verrassend dat zij op zaterdag op de NSRF als eerste uit de start kwamen met een tijd van 1:40,7 na 500 meter. Waar bij de lichte pikken Skadi won, moeten de dames van de Rotterdamse vereniging genoegen nemen met een tweede plek. Net zoals Gyas het eerstejaarsklassement won, mogen zij zich daarnaast ook Queens of Sprints noemen! Hulde voor deze prestatie!

DEj8+pt
Gyas18
Skadi15
Njord12
Aegir8
Orca7
Asopos de Vliet7
Okeanos5
Laga5
Skøll4
Triton3
Nereus2
Proteus1

 

LDEj4*

Het lichte damesveld bewijst dat er naast het Eerstejaarsklassement ook nog spanning in een ander veld mogelijk is. Dat dit komt doordat de lichte dames van de K.S.RV. ’’Njord’’, die het klassement wonen, besloten niet mee te dingen, laat uw scribent wijselijk achterwege. Dat er wel degelijk prestige kleeft aan de titel Queen of Sprints komt duidelijk naar voren uit het feit dat de Van Lier Sprintcommissie enkele bezorgde e-mails ontving over de puntentelling. En uit de puntentelling blijkt ook dat het spannend was tot het einde. Respectievelijk 25, 24 en 23 punten voor de podiumplaatsen. Skøll verdient een eervolle vermelding, want ergens halverwege het seizoen zijn deze lichte dames ‘aan gegaan’. Het was slechts een onfortuinlijke voorwedstrijd op de Argo Sprint die hen ervan heeft weerhouden meer punten in de wacht te slepen. Gyas presteerde niet goed genoeg op Erasmus Sprint en mag een derde plek in ontvangst nemen. Argo wist deze wedstrijd wel te winnen en wordt daarvoor beloond met een tweede plek. De ploeg die voortdurend en constant op de top van haar kunnen presteerde heeft dit veld gewonnen en dat was Aegir. De Van Lier Sprintcommissie feliciteert roeisters en stuurtjes met deze formidabele krachtsinspanningen!

LDEj4*pt
Aegir25
Argo24
Gyas23
Skøll11
Njord8
Laga7
Nereus7
Orca6
Saurus5
Skadi5
Theta5
Phocas1

 

Puntentelling Van Lier Sprintklassement 2018

Heineken 250mHEj8+ptLHEj8+ptDEj8+ptLDEj4*pt
 Orca10Gyas10Gyas10Aegir10
 Nereus10Skadi8Aegir8Njord8
 Euros7Laga7Orca7Gyas7
 Argo6Okeanos6Njord6Argo6
 Skadi6Argo6Laga5Theta5
 Gyas4Skøll4Skadi5Laga4
 Asopos de Vliet3Nereus3Triton3Nereus3
 Aegir2Orca2Nereus2Skøll2
 Laga1Aegir1Proteus-

Eretes

1Phocas1

 

Argo SprintHEj8+ptLHEj8+ptDEj8+ptLDEj4*pt
 Nereus10Skadi10Skadi10Gyas10
 Asopos de Vliet8Asopos de Vliet8Gyas8Argo8
 Skøll7Argo7Asopos de Vliet7Aegir7
 Proteus Eretes6Gyas6Njord6Orca6
 Argo5Okeanos5Okeanos5Saurus5
 Laga4Aegir4Skøll4Nereus4
 Aegir3  Laga3
 Theta2  Skøll2
 Skøll 2b.m.   

 

 

Erasmus SprintHEj8+ptLHEj8+ptDEj8+LDEj4*pt
 Orca10Skadi10Niet gestart vanwegeArgo10
 Asopos de Vliet8Asopos de Vliet8te weinig inschrijvingenAegir8
 Argo7Gyas7 Skøll7
 Proteus- Eretes6Laga6 Gyas6
 Nereus5Aegir5 Skadi5
 Gyas4   
 Laga3