Voorbeschouwing Sprint Heineken Roeivierkamp 2022

11-03-2022 in Sprintklassement

Tromgeroffel & paukenslag: THE GAME IS ON

Nostalgie. Weemoed. Melancholie. Twee jaar lang de emoties die het beeld van wedstrijdroeien bepaalden bij hen die het nog echt meegemaakt hadden. Er is geleden, er is getraind, er was ploegband, er is op de handen gezeten. Er zijn intussen derdejaars roeiers die welgeteld één officiële 2K-wedstrijd hebben gevaren.

Knaldrang is het concept dat de jongelingen van nu waarschijnlijk het meest kenmerkt.

Hen werden door het ouderejaar mythes voorgespiegeld over ‘het seizoen’ en ‘de progressie’ & ‘het blik’. Hoe mooi het is, hoe vervullend en belonend het is. Ze konden er enkel van dromen.

Nu is het zover. De loop der dingen neemt weer zijn keer.

Op de Heineken Roeivierkamp zullen de Eerstejaars wedstrijdploegen aanvangen het klassement te bestormen. Energiek, druistig zelfs, niet gespeend van enige geldingsdrang. Een krachtmeting over vier afstanden die zijn culminatie zal vinden in de kortste afstand, die het zwaarst meetelt.

Op de 250 meter wordt het gevecht uitgevochten. Het is rauw, het is controle. Het is kracht, het is controleverlies. Het duurt kort, het voelt erg lang. Het is puur, het is hype. Wat hebben we ernaar uitgekeken.

Tegelijkertijd markeert de Heineken Roeivierkamp de aanvang van het K.N.S.R.B. Sprint Klassement 2022. De felbegeerde titels King/Queen of Sprints vormen de inzet; de evenzeer begeerde als schaarse turtles de beloning. Op de hierboven vol lof geïntroduceerde 250 meter zijn voor de kersverse eerstejaarsachten en dubbelviermetten de eerste punten in het Sprint Klassement te behalen.

Het is vrij moeilijk om een voorbeschouwing te doen, omdat de toebereidselen van Neêrlands studentenroeiverenigingen in mistflarden gehuld zijn. De Van Oord Winter Wedstrijden, die doorgaans enige indicatie geven van de stand van zaken, werden immers nog afgelast vanwege destijds vigerende groepsbeperkingen. Een ‘spar’ op de Schie ter vervanging kon weliswaar wel doorgang vinden, maar kende slechts beperkte deelname.

Tellen prestaties uit het verleden dan? Jawel, maar tot op zekere hoogte. In plaats van een voorbeschouwing schetst uw Sprint Commissie dan maar het volgende beeld: Een in hagelwitte rok gestoken, blootshoofdse figuur steekt zijn hand in zijn hoge hoed. Trommels roffelen. Pauken worden geslagen. Welke verenigingsdas draagt het witte konijntje dat uit de hoge hoed tevoorschijn komt? Het kan elke vereniging zijn. Sprinten is een kunst op zich. En juist dat is zo mooi aan de sprint.

Traditioneel verklaart de K.N.S.R.B. Sprint Commissie het sprintseizoen voor geopend onder de leuze: ‘THE GAME IS ON!’ Dit jaar is niet anders. Moge de snelsten winnen!

 

Poster gemaakt door Ellen de Monchy en Timo Schaafsma.