Nabeschouwing derde meetmoment in het K.N.S.R.B. Sprint Klassement 2022

21-06-2022 in 2022

Dames, mijne heren,

De Erasmussprints zijn verroeid. Er is hard gesprint, het was spannend, maar de snelste ploegen hebben uiteindelijk gewonnen en hebben daarmee ook de tien punten in het K.N.S.R.B. Sprint Klassement binnengehaald. Dat zijn waardevolle, want belangrijke punten. Nog maar één sprintafstand resteert in het Sprint Klassement 2022. De kaarten zijn geschud, maar het spel is nog zeker niet gespeeld. Tenminste, wat betreft het damesch-sprintroeien. Bij het heren-sprintroeien heeft Njord de voorsprong dusdanig uitgebouwd, dat de titels “King of Sprints” daadwerkelijk binnen handbereik zijn.

De omstandigheden waren des WA-B’s: harde wind mee, met af een toe een schuimkopje dat de kop opstak. Niet ideaal, maar het levert wel snelle tijden op. Leidsche dominantie leek ophanden op de Erasmusprints. Njord leek op weg een drieslag te slaan. Maar het narratief werd gebroken. Desalniettemin nam de K.S.R.V. “Njord” de koppositie in tal van klassementspiegels alsmede die van de J.A. Valktrofee over. Maar het blijft spannend. Dat is inherent aan sprintroeien. Het is een vak apart: het is kort, hard en fel. Sensatie gegarandeerd!

Lichte Dames Eerstejaars Dubbelviermet

Positie Vereniging Punten
Aegir 10
Laga 8
Skøll 7
Skadi 6
Asopos de Vliet 5
Saurus 4
Gyas 3

Het meest aansprekende veld van het Sprint Klassement dit jaar is het lichte damesveld. De top-3 van de damesdubbelviermet bestrijkt een verschil van 5 punten. Skøll, Aegir en Asopos de Vliet kunnen er elk nog met de winst vandoor gaan! Op de Erasmus Sprints spitste de einsprint zich toe tot twee boten: Aegir en Laga. De hele eerste vierhonderd meters had Laga de leiding. De buit leek binnen, maar dat was buiten de Groningse eindsprint gerekend. Er werd een stabiele push gegeven – zelfs tot ná de finish. Het was eind-sprinten om het hardst en uiteindelijk was het het scharlaken rood dat het moest afleggen tegen de rode ster Het verschil was echt niet groot – 0.5 seconde verschil op de finish. Dit bewijst dat elke haal telt en dat niet aflatende wilskracht benodigd is om met de winst huiswaarts (in dit geval noordwaarts) te keren.

Lichte Heren Eerstejaars Acht

Positie Vereniging Punten
Okeanos + invaller 10
Njord 8
Skadi 7
Asopos de Vliet 6

Evenzeer was wilskracht een noodzakelijke voorwaarde in het Lichte Herenveld. Niet alleen voor het gevecht met de weegschaal, maar ook ten tijde van de 500 meter in Zevenhuizen. Een veld dat gesloten blijft tot circa 300 meter. Dan trekt Njord weg, Okeanos kan mee. Maar Njord leidt. Tot de laatste 50 meter. Er gaat iets fout bij de Leidsche lichte pikken, Okeanos trekt erlangs, en trekt aan het langste eind. Njord grijpt achter het net met een verwaarloosbare, doch significante 0.3 secondes. Maar behoudt wel de koppositie in de klassementsspiegel. Deze nederlaag is slechts een aansporing wel te winnen en overtuigend bovenaan te eindigen in het lichte herensprintveld. Kat in ’t bakkie, aldus een Leidsch (?) gezegde.

Dames Eerstejaars Acht

Positie Vereniging Punten
Njord 10
2.     Orca 8
Okeanos 7
Skøll 6

Bij de damesachten lijkt zich een tweestrijd tussen Orca en Njord af te tekenen. Het is vele sprintmeters balletje-balletje welke boot vooraan vaart. Het verschil bedraagt uiteindelijk 1 seconde. Deze sprint werd gewonnen door de Leidse Damesch, waar de vorige door de Utrechtse schonen werd gewonnen. Het verschil in de klassementsspiegel bedraagt 3 punten. Het simpelweg doorzetten van de stijgende lijn is voor de K.S.R.V. niet genoeg om de titel in de wacht te slepen. Bij eenzelfde uitslag als die van de Erasmussprint, wint Orca alsnog. Niet alleen moet Njord winnen, maar Orca moet ook niet tweede worden. Oftewel: de kaarten voor Orca zijn heel voordelig geschud. Dit is wel echt een veld om in de gaten te houden op de Argo Sprintroeikampioenschappen.

Heren Eerstejaars Acht

Positie Vereniging Punten
Njord 10
Proteus-Eretes 8
Gyas (s 7
Skadi 6
Argo 5

Tot slot de zware heren. De afwezigheid van de A.S.R. (‘om logistieke redenen’) heeft de gretige tweestrijd in het veld der Jonghe Achten tussen de jongens van Nereus en Njord in de knop gebroken. Op de Erasmussprints bood Proteus-Eretes weliswaar moedig weerstand, maar Njord duwde de boot er haal voor haal langs en wist overtuigend, misschien zelfs afgetekend, te winnen. Gyas werd wederom stabiel derde – waarvoor evenwel hulde. Let op hen tijdens de laatste sprint van het seizoen. Dat kan nog wel eens hard gaan opeens. De voorbeschouwing is helder. Het moet raar lopen, willen de Leidsche mannen niet de geuzentitel ‘Kings of Sprints’ in de wacht slepen. Of hun ego dat aankan is een tweede.

J.A. Valktrofee

Het doet de secretaris van de K.N.S.R.B. Sprintcommissie grote deugd, en vervult hem van een gevoel van trots, dat de oudste vereniging in den lande, die bovendien de instigatie gaf aan de oprichting van de K.N.S.R.B. zelve, nu dit jaar zo hard weet te sprinten dat de J.A. Valk-wisseltrofee van het K.N.S.R.B. Sprint Klassement 2022 met de grootst mogelijke waarschijnlijkheid toe zal vallen aan de Koninklijke Njord. Allez Njord!

Groots is de inzet van de ploegen die aan de start zullen liggen van de Oudste sprintwedstrijd van den lande, de Argo Sprintroeikampioenschappen. Deze zullen op de vrijdag voorafgaande aan de NSRF, de dato 1 juli, worden verroeid op eveneens de WA-B. De eerstejaarsploegen van wedstrijdroeiend Nederland zijn fitter, sterker en technisch beter dan op elk moment van dit seizoen. Voor hen is duidelijk dat er om de knikkers gespeeld wordt in het K.N.S.R.B. Sprint Klassement. Immers staan op het spel de even felbegeerde als schaarse K.N.S.R.B.-turtles. Het belooft daarmee een machtig schouwspel te worden. Resteert af te sluiten met: be there or be square!

De uitslagen van de Erasmussprints laten zich als volgt optellen:

KLASSEMENTSSPIEGEL K.N.S.R.B. SPRINT KLASSEMENT 2022

HEREN EERSTEJAARS ACHT
POSITIE Vereniging Punten
1 Njord 26
2 Nereus 20
2 (EX AEQUO) Gyas 20
4 Proteus-Eretes 14
5 Laga 10
6 Argo 9
7 Orca 5
7 Pelargos 5
8 Triton 4
9 Skøll 3
9 Vidar 3
11 Phocas 2
DAMES EERSTEJAARS ACHT
POSITIE Vereniging Punten
1 Orca 26
2 Njord 23
3 Nereus 18
4 Okeanos 14
5 Skøll 13
6 Aegir 11
7 Asopos-de Vliet 8
8 Laga 7
9 Gyas 2
LICHTE HEREN EERSTEJAARS ACHT
POSITIE Vereniging Punten
1 Njord 25
2 Okeanos 19
3 Skadi 17
4 Nereus 16
5 Asopos de Vliet 11
6 Laga 10
7 Skøll 8
8 Orca 6
9 Aegir 4
10 Gyas 3
11 Proteus-Eretes 2
 LICHTE DAMES EERSTEJAARS DUBBELVIERMET
POSITIE Vereniging Punten
1 Skøll 23
2 Aegir 20
3 Asopos-de Vliet 18
4 Skadi 16
4 (EX AEQUO) Laga 16
6 Saurus 8
7 Skadi 7
8 Euros 6
8 (EX AEQUO) Gyas 6
9 Okeanos 5
10 Proteus-Eretes 4
11 Njord 3
11 Triton 3

 

 

 

 

 

 

J.A. Valk-wisseltrofee

Positie Vereniging Punten
            1 Njord 77
            2 Nereus 54
            3 Skøll 47
            4 Skadi 46
            5 Laga 43
            6 Okeanos 38
            7 Orca 37
            7 (EX AEQUO) Asopos-de Vliet 37
            9 Aegir 35
            10 Gyas 31
            11 Saurus 8
            12 Triton 7
            13 Euros 6
            14 Pelargos 5
            15 Argo 5
            16 Vidar 3
            17 Phocas 2