Nabeschouwing Thetis Sprint 2023

09-06-2023 in 2023, Sprintklassement

Nabeschouwing: Grootse triomfen op de Thetis

– cruciale punten verdeeld voor het K.N.S.R.B. Sprint Klassement 2023

Op vrijdagavond 2 juni jongstleden werd op de Amsterdamse Bosbaan de Thetis Sprint verroeid. In een dalende zon schoten velen tientallen roeiboten door het gladde water. Levendig geroezemoes op het toeschouwersterrein. Een Amsterrrdamse tongval vanuit de speakers in de finishtoren. Zo hoort de sfeer op een sprintwedstrijd te zijn.

De eerstejaars-velden, die onderdeel uitmaken van het K.N.S.R.B. Sprint Klassement, waren goed gevuld – evenals als vanouds de mixdubbeltwee. Dat stemt tevreden over de zelfverzekerdheid waarmee de jongerejaars wedstrijdroeiers de handschoen opnemen en zich aan elkaar willen meten op de zo dwingende en onthullende sprintdiscipline.

J.A. Valktrofee

Allereerst laat de klassementsspiegel, waar de J.A. Valktrofee voor de beste sprintvereniging aan verbonden is, het opmerkelijke beeld zien van Proteus-Eretes dat aan kop gaat. De Delftenaren worden echter op de hielen gezeten door Nereus en Skadi, waarbij vooral die laatste vereniging – om voor de hand liggende redenen – een goede kans maakt op de J.A. Valktrofee.

positie J.A. Valktrofee punten
1 Proteus-Eretes 48
2 Nereus 47
3 Skadi 45
4 Skøll 32
5 Laga 26
5 Gyas 26
7 Njord 24
8 Aegir 21
8 Asopos-de Vliet 21
10 Orca 16
11 Triton 14
12 Phocas 13
13 Vidar 9
14 Saurus 7
15 Pelargos 4
16 Argo 3

Roze streep tussen het bordeaux-rood

Dan de individuele velden. Dat de D.S.R.V. en de U.S.R. beide schitterden in afwezigheid, mag teleurstellend heten. Dat gaat ze parten spelen. Maar het sprinten op de Thetis was er niet minder spannend om. Deze wedstrijd wordt al ruim een halve eeuw door de damesch van de A.S.R. georganiseerd. Het is dan ook voor deze vereniging een erekwestie om er het sprintblik te trekken. Pas in de laatste finale, die van de Eerstejaars Heren, lukte dat. Daar werd eenvoudig en met overmacht de sprint gewonnen.

Sterker nog, de wonderlijke situatie doet zich voor dat de Amsterdamse mannen een zodanige voorsprong hebben opgebouwd dat zij reeds verzekerd zijn van de winst in hun veld – zelfs zonder de Argo Sprintkampioenschappen nog te starten! Een wel zeer bijzondere prestatie waarvoor de K.N.S.R.B. Sprint Commissie graag nu al haar felicitaties doet toekomen aan de mannen.

positie HEj8+ punten
1 Nereus 10
2 Gyas 8
3 Proteus-Eretes 7
4 Skøll 6
5 Asopos-de Vliet 5
6 Njord 4
7 Skadi 3

Niet meer dan een taftje

Sprinten vergt koelbloedigheid. Het is echt niet voorbij, voordat de bladen uitgeput op het water worden geslagen bij het laten lopen. Dat wordt nog wel het best geïllustreerd in de spannendste sprint van de avond, die werd besloten op precies 0,45 seconden – ongeveer zoveel als een oogwenk. Het is het veld van de Eerstejaars Damesachten. Favoriet Orca ontbreekt, Nereus is vastbesloten het thuisvoordeel te pakken, maar Njord gaat er uiteindelijk met het sprintblik vandoor. Hun voorsprong op Skadi (daar zijn ze weer!) wil niet meer worden dan een taftje. Beide ploegen geven geen centimeter toe, blijven volharden. Dat zorgt voor kortstondige verwarring na de finish: welke ploeg was er als eerste over die onzichtbare lijn geschoten? Njord en Skadi kijken elkaar aan. Dan gaan de handen in blijdschap omhoog bij de in lichtblauw gestoken Leidsche juffrouwen.

In dit klassement tekent zich een mogelijk interessante eindstrijd af op de Argo Sprintkampioenschappen. Wanneer – zoals wel vaker – 020 besluit niet reeds op vrijdagavond naar 010 te willen afreizen, zal de aloude rivaliteit tussen de Oudste en de Stoutste in volle hevigheid ontketend worden. Dat staat garant voor een spectaculaire krachtmeting op de WA-B. Komt dat zien!

positie DEj8+ punten
1 Njord 10
2 Skadi 8
3 Nereus 7
4 Skøll 6
5 Proteus-Eretes 5
6 Gyas 4
7 Argo 3
8 Asopos-de Vliet 2

‘Dorsten – durven in het Rotterdams’

De overige twee nummers werden gewonnen door het Rotterdamse Skadi. Daarmee bevestigen zij de ongeschreven regel dat een lustrerende vereniging toch net even wat feller sprint dan doorgaans. Waar dat aan ligt? Laten we het er maar op houden dat tijdens een lustrum ieders dromen werkelijkheid worden.

Bij de lichte dames was dat een afgetekende overwinning die zich reeds bij de starthalen begon af te tekenen. De quadrupel van Proteus-Eretes deed een poging om mee te komen, maar het tempo van de Skadi-boot was onverbiddelijk en zij schoven ervandoor. Vidar leverde een knappe prestatie aan de andere kant van de baan en werd uiteindelijk derde.

In het klassement verdedigt Skadi daarmee een redelijke voorsprong, die hen wel niet meer zal ontgaan. Tenzij?

positie LDEj4* punten
1 Skadi 10
2 Proteus-Eretes 8
3 Vidar 7
4 Gyas 6
5 Skøll 5
6 Pelargos 4
7 Asopos-de Vliet 3

Daarentegen was het in de (directe) finale van de lichte heren geen uitgemaakte zaak welke boot als eerste zijn boegbal in een ziedende spurt over de finishlijn zou weten te duwen. Voor de eerste honderden meters wisselden de lichte pikken van Skadi en Proteus-Eretes elke haal van stuivertje. Uiteindelijk werd evenwel het verzet gebroken en schoof in de laatste honderd meter Skadi soeverein per haal voorbij de mannen uit Delft.

Daarmee staan beide verenigingen wel gedeeld eerste in het klassement. Dus op de Argo Sprintkampioenschappen zal onderling uitgemaakt moeten worden wie de vlugste lichte pikken van Nêerland zijn. De strijd om die hoogste eer zal er niet zachtzinnig aan toe gaan.

positie LHEj8+ punten
1 Skadi 10
2 Proteus-Eretes 8
3 Njord 7
4 Asopos-de Vliet 6
5 Saurus 5
6 Aegir 4
7 Orca 3

Richting de apotheose

Over minder dan een maand komt het K.N.S.R.B. Sprint Klassement 2023 alweer ten einde. Op de Argo Sprintkampioenschappen gehouden op de vrijdag voorafgaand van de NSRF Slotwedstrijden, wordt de derde en laatste afstand gevaren. In veel van de velden is het nog zeker geen uitgemaakte zaak wie zich mag bekronen met de titel King/Queen of Sprints 2023. Aan wie bovendien die “even schaarse als felbegeerde”K.N.S.R.B. roei-turtles – intussen een illuster herkenningsteken in studentenroeiend Nederland en ver daarbuiten – uitgereikt zullen worden.

De trofee ligt voor zoveel ploegen binnen handbereik: het inschrijven van uw roeiploeg is daarbij een noodzakelijke, maar geen voldoende voorwaarde. Want er is meer voor nodig. De K.N.S.R.B. Sprint Commissie onthult hier de kwintessens van het sprintroeien.

Het geheim van sprinten schuilt in het tempo. Dat moet zo hoog mogelijk zijn, en daarin moet vervolgens volhard worden in de rap afnemende meters die resteren. Wie het tempo niet bij kan houden, zal niet winnen. Wie niet achterin weet te draaien, en voorin weet te tikken, verliest zienderogen meters. De sprintdiscipline scheidt definitief het kaf van het koren. Zij die die grens opzoeken en daar net overheen zichzelf weten te overstijgen, bereiken de hoogste bootsnelheid. Sprinten is alles, sprinten is schoonheid.

Was getekend, de K.N.S.R.B. Sprint Commissie 06-06-2023

Tussenstanden per veld

Tussenstand Swaere Heren Acht
1 Nereus 20
2 Skøll 9
Ex aequo 3 Gyas 8
Ex aequo 3 Phocas 8
Ex aequo 5 Proteus-Eretes 7
Ex aequo 5 Laga 7
7 Aegir 6
Ex aequo 8 Orca 5
Ex aequo 8 Triton 5
Ex aequo 8 Asopos-de Vliet 5
11 Njord 4
12 Skadi 3
13 Saurus 2
Tussenstand Lichte Heren Acht
Ex aequo 1 Proteus-Eretes 14
Ex aequo 1 Skadi 14
3 Aegir 11
4 Nereus 10
5 Laga 8
6 Njord 7
7 Asopos-de Vliet 6
Ex aequo 8 Skøll 5
Ex aequo 8 Saurus 5
10 Orca 3
11 Vidar 2
Tussenstand Lichte Damesch Dubbelviermetraket
1 Skadi 20
2 Proteus-Eretes 15
3 Skøll 12
4 Gyas 10
Ex aequo 5 Laga 8
Ex aequo 5 Asopos-de Vliet 8
7 Vidar 7
8 Pelargos 4
Ex aequo 9 Triton 3
Ex aequo 9 Okeanos 3
Tussenstand Damesch Acht
1 Nereus 17
2 Njord 13
3 Proteus-Eretes 12
Ex aequo 4 Orca 8
Ex aequo 4 Skadi 8
Ex aequo 6 Triton 6
Ex aequo 6 Skoll 6
8 Phocas 5
Ex aequo 9 Aegir 4
Ex aequo 9 Gyas 4
Ex aequo 11 Laga 3
Ex aequo 11 Argo 3
13 Asopos-de Vliet 2