Voorbeschouwing Argo Sprint – Van Lier Sprint Klassement

15-06-2018 in 2018, K.N.S.R.B., Sprintklassement

Sinds het eerste meetmoment op de 250 meter van de Heineken Roeivierkamp is veel tijd verstreken. Het langebaanseizoen werd afgesloten nadat de Head of the River Amstel werd afgelast in verband met barre weersomstandigheden, maar inmiddels nadert ook het kortebaanseizoen zijn einde. Alle ploegen zullen dus hopelijk grote stappen hebben gezet qua techniek en snelheid. De te verwachten klasseringen vrijdagmiddag zullen dientengevolge onvoorspelbaar zijn in vergelijking met de eerste resultaten.

Er moet worden aangetekend dat elke wedstrijd zwaar meetelt omdat er maar drie sprints in het Van Lier Sprintklassement zitten. Het is voor ploegen die matig presteerden op de 250 meter dus moeilijk om nog mee te dingen naar de felbegeerde titel van King and Queen of the Sprints. De uitgangspositie per veld is daarmee als volgt.

HEj8+ Punten LHEj8+ Punten DEj8 Punten LDEj4* Punten
Nereus 10 Gyas 10 Gyas 10 Aegir 10
Orca 10 Skadi 8 Aegir 8 Njord 8
Euros 7 Laga 7 Orca 7 Gyas 7
Argo 6 Argo 6 Njord 6 Argo 6
Skadi 6 Okeanos 6 Laga 5 Thêta 5

In de strijd om de titel van beste sprintvereniging van roeiend Nederland, is de huidige klassering als volgt:

J.A. Valktrofee Punten
Gyas 31
Aegir 21
Orca 19
Argo 18
Nereus 18

In deze trofee zullen de prestaties op de Argo Lustrum Sprint op 15 juni a.s. dus allesbepalend zijn! Lustrum? Jazeker. De Wageningse roeivereniging viert dit jaar opgericht te zijn in 1913.  Verwacht klompen en kluiten alom.

LHEj8+

In de race der lichte pikken zal Gyas hoogstwaarschijnlijk als eerste zijn boegbal over de finishlijn stoten. Voor dit slag roeiers is alles een wedstrijd, dus verwacht uiterste krachtsinspanningen van de voornaamste concurrenten Laga, Skadi en Nereus. Hoewel corporale winst de KNSRB goed zou doen, vaart Skøll de laatste wedstrijden echter goed door en kan een ultieme poging doen door al spoelhalend richting de doorstart te varen, om vervolgens de voetenborden doormidden te trappen. Alles kan; en willen is kunnen!

DEj8+

Het eerstejaars damesveld draait om kracht. Voor de sprint is het voor hen van belang zo snel mogelijk te starten om de onder- alsmede bovenbenen in stelling te kunnen brengen. Er zijn diverse startjes mogelijk: ¾ ½ ½ ¾ heel is een bekende, maar ook ½ ½ langer heel of het klassieke 3 * ¾ behoren tot het repertoire. Doorbouwen tot de finish is misschien toch het beste. In dit veld heerst noordelijke dominantie met Nereus als lachende derde. Zij zullen een thuiswedstrijd varen, maar of het genoeg zal zijn? Op de sprint zijn verrassingen echter niet ongewoon. Skadi vaart lekker mee en zal graag een winst uit Amsterdam meenemen. De damesch van Njord werden beginneling af op de ZRB en varen met een stuurboord slag plus blok op 6 en 7. ‘’Free speed guaranteed’’, aldus de wedstrijdcommissaris van de Leidse roeivereniging.

LDEj4*

Bij de lichte dames zijn er slechts drie titelkandidaten. De lichte dames van de K.S.R.V. ’’Njord’’ voeren het klassement aan, maar worden constant op de hielen gezeten door de lichte dames van de  G.S.R. ’’Aegir’’. De laatste paar wedstrijden zijn ook de lichte dames van de A.A.S.R. ’’Skøll’’ hard gaan roeien en begeren zij de winst vurig. Elke haal zal tellen op deze korte afstand. De stuurtjes dienen het wedstrijdplan in marmer gebeiteld aan boord te hebben om een optimale race te varen. Acht riemen, vier stuiterballen, tempo 50 tikken en het is in een oogwenk voorbij.

HEj8+

Gedoodverfde winnaar bij de zware eerstejaars achten is Nereus. Evident varen ze vooraan. Het risico voor hen ligt in het laten verslappen van de concentratie uit een hautaine overtuiging dat het allemaal aan komt waaien. Wederom ligt namelijk Skøll op de loer om de ASR een loer te draaien. Ook de Groningse studentenroeiers zullen hier hun dominantie willen tonen en alles op alles zetten. Het moge duidelijk zijn: Aegir of Gyas zijn grote kanshebbers om de J.A. Valktrofee binnen te halen. De Jonghe Acht van de organiserende vereniging Argo presteerde op de ZRB niet onverdienstelijk door 5 punten mee te nemen. De afgelopen anderhalve week zullen zij hoogstwaarschijnlijk volledig hebben besteed aan sprinten, teneinde de eer van hun vereniging hoog te houden door de vierkante sprintblikken naar Wageningen te brengen.

De Van Lier Sprintcommissie nodigt u allen van harte uit uw VrijMiBo te verplaatsen naar de Bosbaan. Er gaat toch weinig boven hard roeien aanschouwen met een glas bier in de hand. Te meer daar het een waar spektakel belooft te worden. De felle intensiteit van rake klappen onder water en schelle stemmen van dwingende stuurlieden zullen als achtergrond dienen voor de gevoelde saamhorigheid wanneer luidkeels de verenigingsliederen over de rimpelloze Bosbaan schallen. Komt dat zien!