Van Lier Sprintklassement op de Voorwedstrijden van de Varsity

23-04-2019 in 2019, K.N.S.R.B., Sprintklassement

Sprinten om een zomerdag in april

Nabeschouwing

Op de late ochtend van zondag 7 april klonk er een ontspannen rumoer op het Varsity-terrein aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Het was nog niet druk, de zon was nog slechts heiig – anticiperend op de  eerste warme zomerdag van het jaar – en het commentaar schalde uiteraard al uren uit de luidsprekers. Welk een contrast met de Heineken Roeivierkamp! Dit was het moment van de voorwedstrijden voor de felbegeerde A-finales van de Nationale Universiteitsroeiwedstrijden. Tientallen achten en (dubbel)vieren schoten over het water. Het was hier dat  de punten werden verdeeld voor het K.N.S.R.B. Van Lier Sprintklassement dat parallel aan het Eerstejaars Klassement loopt en draait om de korte afstand en een hoge pieksnelheid. De eerste 500 meter van de voorwedstrijden telden dit jaar mee als een aparte Sprint binnen het K.N.S.R.B. Sprintklassement. Het resultaat? Spanning op de voorsprint én spanning op de eindsprint bij de roeiers. En misschien is de voorsprint zelfs aantrekkelijker om te aanschouwen, want dikwijls is het veld dan nog gesloten.

Triton, dat later die dag op edele wijze na een 52 jaar durende tussenpoos het Hoofdnummer zou winnen, moest genoegen nemen met drie zevende plekken voor hun Eerstejaars ploegen. Dit bewijst eens te meer dat een 3000 meter iets heel anders is dan een halve kilometer.

Toch weet eenieder dat een 2K gewonnen wordt door zo hard mogelijk te starten. De tijden van de eerste vijfhonderd meter kunnen dan ook worden opgevat als een echte sprint. De uitslagen geven aan dat de onderlinge verhoudingen in het Klassement zich schetsmatig beginnen af te tekenen. Maar met een puntentelling waarbij de winnaar maar liefst tien punten mag bijschrijven, is alles in feite nog onbeslist. Bij de Eerstejaars Heren spelen Nereus, Okeanos en Laga vooralsnog mee om de knikkers. Bij de Lichte Eerstejaars Heren zijn dat Skadi, Gyas en Laga. Het Eerstejaars Dames-veld wordt nu nog beheerst door Aegir, maar vindt Skadi en Nereus direct achter zich. Bij de Lichte Dames tot slot ontwaren wij een spannende strijd tussen Okeanos en Njord. Zullen de Leidsche Lichte Dames zich dit jaar wel Queen of Sprints mogen noemen? Een kroontje mogen zij in elk geval al voeren.

Echter, vlak de progressie die de Eerstejaars ploegen nog kunnen boeken na dit begin van het kortebaanseizoen niet uit, en onthoud: sprints staan altijd garant voor spanning, sensatie en veel opspattend water. Na de Varsity is het water weer voor even neergedaald, en dat levert de volgende verdeling op.

Tussenstanden K.N.S.R.B. Sprintklassement

Eerstejaars Zwaar
Positie Vereniging Punten
1 Nereus 20
2 Okeanos 14
2 Laga 14
4 Gyas 10
5 Njord 8
6 Skøll 7
7 Thêta 6
8 Skadi 4
9 Vidar 3
9 Proteus-Eretes 3
11 Argo 2

 

Eerstejaars Licht
Positie Vereniging Punten
1 Skadi 20
2 Gyas 14
3 Laga 12
4 Skøll 8
5 Njord 6
5 Euros 6
7 Nereus 5
7 Argo 5
7 Proteus-Eretes 5
10 Triton 3
10 Saurus 3
12 Asopos 2
12 Phocas 2

 

Eerstejaars Dames
Positie Vereniging Punten
1 Aegir 17
2 Skadi 16
2 Nereus 16
4 Triton 9
5 Skøll 8
6 Njord 7
6 Pelargos 7
8 Gyas 5
9 Phocas * 4
10 Okeanos 2

*H4K als combi/met invaller gestart

 

Eerstejaars Lichte Dames
Positie Vereniging Punten
1 Okeanos 20
2 Njord 16
3 Skadi 12
4 Triton 11
5 Gyas 9
6 Argo 7
7 Phocas 5
7 Orca 5
9 Nereus 4
9 Skøll 4
11 Asopos de Vliet 3

 Dan de Voorwedstrijden zelf. Een aantrekkend tegenwindje bood de kans goed druk te pakken en lekker hard op de benen te gaan staan. Ver weg van het toeschouwersterrein en met de befaamde spoorbrug slechts een minuscuul boogje aan de horizon werden de Sprints geklokt.

Bij de Eerstejaars Dames werd het podium bezet door achtereenvolgens Aegir, Skadi en Njord. Een mooie geografische spreiding. Maar de tijden lagen dicht bij elkaar en daarmee blijft de weg geopend voor een alternatieve ontknoping. Bijvoorbeeld Pelargos dat haar duit in het zakje doet. Nereus domineerde bij de Zware Mannen, maar Njord wist verrassend hard van start te gaan. Na de volgende sprint weten we meer. Bij de Lichte Heren wisten Euros en Asopos de Vliet de traditionele hegemonie te bedreigen. Dat deze verenigingen excelleren in de sprint hebben zij vorig seizoen reeds laten zien. Het bleef echter bij een dreiging want als eersten kwamen respectievelijk Skadi, Laga en Gyas voorbij het meetpunt. De Lichte Dames lijkt een herhaling van vorig jaar te worden, zij het dat Aegir het dit jaar laat afweten. Argo, Njord en Okeanos varen bovenaan. Herinner dat zij in feite evenveel riemen hebben als een acht, en u begrijpt dat dit veld erg hard gaat. Bij de Lichte Dames zijn wederom gelijke tijden geklokt en dat maakt de puntenverdeling verraderlijk. Alles is immers nog mogelijk…

Uitslag en puntentelling 500 meter Voorwedstrijden Varsity

Eerstejaars Acht
Positie Vereniging Punten
1 Nereus 10
2 Njord 8
3 Okeanos 7
4 Laga 6
5 Skøll 5
6 Gyas 4
7 Vidar 3
8 Argo 2

 

Lichte Eerstejaars Acht
Positie Vereniging Punten
1 Skadi 10
2 Laga 8
3 Gyas 7
4 Euros 6
5 Nereus 5
6 Argo 4
7 Triton 3
8 Asopos de Vliet 2

 

Dames Eerstejaars Acht
Positie Vereniging Punten
1 Aegir 10
2 Skadi 8
3 Njord 7
4 Nereus 6
5 Gyas 5
6 Skøll 4
7 Triton 3
8 Pelargos 2

 

Lichte Dames Eerstejaars Dubbelvier
Positie Vereniging Punten
1 Okeanos 10
2 Njord 8
3 Argo 7
4 Skadi 6
5 Gyas 5
5 Phocas 5
7 Triton 3
7 Asopos de Vliet 3

 

J.A. Valktrofee

Skadi neemt de leiding in de strijd om de J.A. Valktrofee, de verenigingsprijs van het K.N.S.R.B. Sprintklassement, met achter zich Nereus en daarna lange tijd niets. Kortom, alle verenigingen moeten hard blijven sprinten in alle vier de velden op de aankomende meetmomenten willen zij nog wat in de melk te brokkelen hebben. De Sprintcommissie begroet u graag op de Thetis Sprints op 31 mei, wanneer de volgende Sprint op de agenda staat!

 

J.A. Valktrofee
Positie Vereniging Punten
1 Skadi 52
2 Nereus 45
3 Gyas 38
4 Okeanos 36
5 Njord 29
6 Skøll 27
7 Laga 26
8 Triton 23
9 Aegir 17
10 Argo 13
11 Phocas 11
12 Proteus-Eretes 8
13 Pelargos 7
14 Thêta 6
14 Euros 6
16 Orca 5
16 Asopos de Vliet 5
18 Vidar 3
18 Saurus 3