Van Lier Sprintklassement op de Voorwedstrijden van de Varsity

Sprinten om een zomerdag in april

Nabeschouwing

Op de late ochtend van zondag 7 april klonk er een ontspannen rumoer op het Varsity-terrein aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Het was nog niet druk, de zon was nog slechts heiig – anticiperend op de  eerste warme zomerdag van het jaar – en het commentaar schalde uiteraard al uren uit de luidsprekers. Welk een contrast met de Heineken Roeivierkamp! Dit was het moment van de voorwedstrijden voor de felbegeerde A-finales van de Nationale Universiteitsroeiwedstrijden. Tientallen achten en (dubbel)vieren schoten over het water. Het was hier dat  de punten werden verdeeld voor het K.N.S.R.B. Van Lier Sprintklassement dat parallel aan het Eerstejaars Klassement loopt en draait om de korte afstand en een hoge pieksnelheid. De eerste 500 meter van de voorwedstrijden telden dit jaar mee als een aparte Sprint binnen het K.N.S.R.B. Sprintklassement. Het resultaat? Spanning op de voorsprint én spanning op de eindsprint bij de roeiers. En misschien is de voorsprint zelfs aantrekkelijker om te aanschouwen, want dikwijls is het veld dan nog gesloten.

Triton, dat later die dag op edele wijze na een 52 jaar durende tussenpoos het Hoofdnummer zou winnen, moest genoegen nemen met drie zevende plekken voor hun Eerstejaars ploegen. Dit bewijst eens te meer dat een 3000 meter iets heel anders is dan een halve kilometer.

Toch weet eenieder dat een 2K gewonnen wordt door zo hard mogelijk te starten. De tijden van de eerste vijfhonderd meter kunnen dan ook worden opgevat als een echte sprint. De uitslagen geven aan dat de onderlinge verhoudingen in het Klassement zich schetsmatig beginnen af te tekenen. Maar met een puntentelling waarbij de winnaar maar liefst tien punten mag bijschrijven, is alles in feite nog onbeslist. Bij de Eerstejaars Heren spelen Nereus, Okeanos en Laga vooralsnog mee om de knikkers. Bij de Lichte Eerstejaars Heren zijn dat Skadi, Gyas en Laga. Het Eerstejaars Dames-veld wordt nu nog beheerst door Aegir, maar vindt Skadi en Nereus direct achter zich. Bij de Lichte Dames tot slot ontwaren wij een spannende strijd tussen Okeanos en Njord. Zullen de Leidsche Lichte Dames zich dit jaar wel Queen of Sprints mogen noemen? Een kroontje mogen zij in elk geval al voeren.

Echter, vlak de progressie die de Eerstejaars ploegen nog kunnen boeken na dit begin van het kortebaanseizoen niet uit, en onthoud: sprints staan altijd garant voor spanning, sensatie en veel opspattend water. Na de Varsity is het water weer voor even neergedaald, en dat levert de volgende verdeling op.

Tussenstanden K.N.S.R.B. Sprintklassement

Eerstejaars Zwaar
PositieVerenigingPunten
1Nereus20
2Okeanos14
2Laga14
4Gyas10
5Njord8
6Skøll7
7Thêta6
8Skadi4
9Vidar3
9Proteus-Eretes3
11Argo2

 

Eerstejaars Licht
Positie Vereniging Punten
1Skadi20
2Gyas14
3Laga12
4Skøll8
5Njord6
5Euros6
7Nereus5
7Argo5
7Proteus-Eretes5
10Triton3
10Saurus3
12Asopos2
12Phocas2

 

Eerstejaars Dames
Positie Vereniging Punten
1Aegir17
2Skadi16
2Nereus16
4Triton9
5Skøll8
6Njord7
6Pelargos7
8Gyas5
9Phocas *4
10Okeanos2

*H4K als combi/met invaller gestart

 

Eerstejaars Lichte Dames
Positie Vereniging Punten
1Okeanos20
2Njord16
3Skadi12
4Triton11
5Gyas9
6Argo7
7Phocas5
7Orca5
9Nereus4
9Skøll4
11Asopos de Vliet3

 Dan de Voorwedstrijden zelf. Een aantrekkend tegenwindje bood de kans goed druk te pakken en lekker hard op de benen te gaan staan. Ver weg van het toeschouwersterrein en met de befaamde spoorbrug slechts een minuscuul boogje aan de horizon werden de Sprints geklokt.

Bij de Eerstejaars Dames werd het podium bezet door achtereenvolgens Aegir, Skadi en Njord. Een mooie geografische spreiding. Maar de tijden lagen dicht bij elkaar en daarmee blijft de weg geopend voor een alternatieve ontknoping. Bijvoorbeeld Pelargos dat haar duit in het zakje doet. Nereus domineerde bij de Zware Mannen, maar Njord wist verrassend hard van start te gaan. Na de volgende sprint weten we meer. Bij de Lichte Heren wisten Euros en Asopos de Vliet de traditionele hegemonie te bedreigen. Dat deze verenigingen excelleren in de sprint hebben zij vorig seizoen reeds laten zien. Het bleef echter bij een dreiging want als eersten kwamen respectievelijk Skadi, Laga en Gyas voorbij het meetpunt. De Lichte Dames lijkt een herhaling van vorig jaar te worden, zij het dat Aegir het dit jaar laat afweten. Argo, Njord en Okeanos varen bovenaan. Herinner dat zij in feite evenveel riemen hebben als een acht, en u begrijpt dat dit veld erg hard gaat. Bij de Lichte Dames zijn wederom gelijke tijden geklokt en dat maakt de puntenverdeling verraderlijk. Alles is immers nog mogelijk…

Uitslag en puntentelling 500 meter Voorwedstrijden Varsity

Eerstejaars Acht
Positie Vereniging Punten
1Nereus10
2Njord8
3Okeanos7
4Laga6
5Skøll5
6Gyas4
7Vidar3
8Argo2

 

Lichte Eerstejaars Acht
Positie Vereniging Punten
1Skadi10
2Laga8
3Gyas7
4Euros6
5Nereus5
6Argo4
7Triton3
8Asopos de Vliet2

 

Dames Eerstejaars Acht
Positie Vereniging Punten
1Aegir10
2Skadi8
3Njord7
4Nereus6
5Gyas5
6Skøll4
7Triton3
8Pelargos2

 

Lichte Dames Eerstejaars Dubbelvier
Positie Vereniging Punten
1Okeanos10
2Njord8
3Argo7
4Skadi6
5Gyas5
5Phocas5
7Triton3
7Asopos de Vliet3

 

J.A. Valktrofee

Skadi neemt de leiding in de strijd om de J.A. Valktrofee, de verenigingsprijs van het K.N.S.R.B. Sprintklassement, met achter zich Nereus en daarna lange tijd niets. Kortom, alle verenigingen moeten hard blijven sprinten in alle vier de velden op de aankomende meetmomenten willen zij nog wat in de melk te brokkelen hebben. De Sprintcommissie begroet u graag op de Thetis Sprints op 31 mei, wanneer de volgende Sprint op de agenda staat!

 

J.A. Valktrofee
Positie Vereniging Punten
1Skadi52
2Nereus45
3Gyas38
4Okeanos36
5Njord29
6Skøll27
7Laga26
8Triton23
9Aegir17
10Argo13
11Phocas11
12Proteus-Eretes8
13Pelargos7
14Thêta6
14Euros6
16Orca5
16Asopos de Vliet5
18Vidar3
18Saurus3