Van Lier Sprintklassement – De Orkaan van Houten

05-04-2019 in 2019, K.N.S.R.B., Sprintklassement
De Orkaan van Houten
Aanstaande zondag lijkt een dag als alle andere. Gewoon, zo’n gemiddelde zondagmiddag in april. Biertje erbij, nog even het weekend verlengen. De maandag uitstellen.
Uiteraard is niks minder waar. 7 april kan onmogelijk een dag als alle andere zijn. Het is immers de Varsity.
De voorbereidingen intens; de uitvoering subliem, wordt het de mooiste roeifuif van het jaar. Zoals inmiddels traditie is geworden is er goed weer besteld, waarbij het er alle schijn van heeft dat de bestelling ook geleverd gaat worden. Met een verwachte 20 graden Celsius en een lichte regen (het blijft immers Nederland) hebt u geen enkel excuus om niet naar Houten te komen.
Uw Sprintcommissie snapt vervolgens dat uw aandacht naar het Hoofdnummer uitgaat. Heus. Maar wij vertellen u ook eerlijk, daar komt niet het spektakel vandaan. Met de tumultueuze Heineken Roeivierkamp nog vers in het geheugen, ligt het KNSRB Van Lier Sprintklassement namelijk nog volledig open – en voor het eerst wordt er ook gestreden om de overwinning op de Varsity. Dus waar kunt u de sprinters aanschouwen? In Houten. Wanneer? Tijdens de voorwedstrijden van de eerstejaarsploegen op de Varsity.
Normaliter louter het speelveld van calculerende coaches en bestuurders, zijn de voorwedstrijden nu dé aangewezen plek voor de roeiers om de eerste klappen van het kortebaanseizoen uit te delen. De eerste 500m zijn beslissend. Blikken zijn leuk, de titel Queen/King of Sprints leuker. Wie gaat het worden?
Bij de LHEj8+ is dit een spannende zaak. Skadi gaat aan de leiding nadat zij als eerste over de finish kwamen in Amsterdam, maar Skøll hijgt ze in de nek, waarbij Gyas en Njord ook niet uitgevlakt kunnen worden.
Ook bij de DEj8+ doet Skadi het goed, hoewel ze vooralsnog hun vrinden uit 020 van Nereus voor zich moeten dulden. Aegir zit echter in de positie een lans breken voor het Hoge Noorden door er als lachende derde met de punten vandoor te gaan.
Bij de zware Heeren zien we de Rotterdammers pas terug op plek 6. Hier staat Nereus fier en soeverein aan de leiding in het klassement. Echter, omdat roeien nu eenmaal een reflectie van het leven is, zien we in dit klassement – evenals in de geopolitieke sferen – een opleving van het rode gevaar. In plaats vanuit het Oosten komt het gevaar nu echter uit Zuid-Holland. De nummer 2 Laga vaart hard en kent weinig genade. De Amsterdammers weten zich gewaarschuwd.
Last but not least, wellicht het felste veld van allemaal: de LDEj4*. Hier wordt de strijd uitgevochten tussen Leiden en Amsterdam. Okeanos nestelde zich op de eerste plek in het klassement na de Heineken, maar de lichte dameszwanen van Njord volgen rap. En neem het van ons aan, zwanen trappen hard.
Na de storm op de Amstel, volgt nu de orkaan in Houten. Zie hierbij het Sprintklassement als een essentieel deel van een drietrapsraket. De eerste trap bent u, de toeschouwer. Uw schorre en dorstige kelen, uw aanmoedigingen en uiterlijke vertoon van jolijt zijn een essentieel ingrediënt van de onmiskenbare Varsitysfeer. De tweede trap zijn de Sprints. De ultieme opmaat van roeigeweld. Het zijn de 500m om het verschil te maken, de 500m om alvast in euforische stemmingen te raken, de 500m om als eerstejaars de eerste stappen op de weg richting de status van roeilegende te zetten. De derde trap is dan de overtreffende. U hebt hem wellicht al geraden. Voor alles immers het Hoofdnummer.
Moge de beste winnen.