Nabeschouwing Erasmus Sprints

20-06-2019 in 2019, K.N.S.R.B., Sprintklassement

14-06-2019

Een Rotterdams feestje

Vrijdagavond tegen zessen. Heiige luchten en fraaie vergezichten op de Willem Alexanderbaan te Zevenhuizen. En ja, er stond zeker ook een ferm briesje. Enkel toegewijde toeschouwers zijn aanwezig op de Erasmus Sprints, die in tegenstelling tot voorgaande jaren,  toen vanuit doorstart gesprint werd, met een vaste start gevaren werd.

Welzeker, een bijzondere sprint. Aan het begin van de baan starten, 500 meter vliegen, en daarna ordentelijk de pak ‘m beet 2,5K uitroeien rond het middeneiland. Behalve de winnende ploeg natuurlijk. Zij leggen hun boot aan bij het erevlot om toegezongen te worden en hun sprintblik in ontvangst te nemen.

Tevens waren de Erasmus Sprints reeds de een-na-laatste wedstrijd in het K.N.S.R.B. Sprint Klassement. De Sprintcommissie concludeert: de apotheose nadert!

Uitslagen Erasmus Sprints

Dames Eerstejaars Acht
Positie Vereniging Punten
1 Skadi 10
2 Njord 8
3 Laga 7

 

De zijwind bemoeilijkte de stuurtjes het aanlijnen danig. Het duurt lang voordat alle boegballen richting de finish liggen. Suspense voor de strijd die komen gaat. Slechts drie inschrijvingen, maar wel drie ploegen met daarin 27 sterke en vastberaden vrouwen. Bovendien drie ploegen die gebrand zijn op de eer die komt met de titel Queen of Sprints. Dan wordt weggestart. Skadi komt het hardste uit de start gezet, met echt niet ver daarachter Njord en Laga die elke haal om de tweede plaats strijden. Njord trekt weg en rukt op richting Skadi, maar de 500 meters zijn dan al voorbij. De punten vergeven. Het is een kleine wisseling ten opzichte van de Thetis Sprints. De winnende ploeg voor de ploeg van de organiserende vereniging. Skadi eerste, Njord tweede, Laga derde. Is hier sprake van een thuisvoordeel?

Eerstejaars Acht
Positie Vereniging Punten
1 Gyas (met invaller van Aegir) 10
2 Skadi 8
3 Proteus-Eretes 7
4 Njord 6

 

Bij het aanlijnen komt een passagiersvliegtuig laag overzetten. De ganzen maken een enorm lawaai op de achtergrond; ze hebben jongen. Kikkers brullen en kuikens piepen. MoBo’s razen op volle snelheid over de baan tussen de wedstrijden door. Het is het koningsnummer: de zware achten. Nereus is thuisgebleven, en Gyas heeft het (waarschijnlijk) grootste ergo-kanon van Aegir meegenomen. Njord is aanwezig, want ‘is toch leuk?’. Proteus-Eretes was toevallig in de buurt en besloot mee te doen.

Een ademstoot, een brul – de sprint is van start gegaan. Een enorm geschreeuw spoelt over de WAB. Vier stuurtjes met de coxboxen op vol volume, luidruchtige coachkaders die hun ploegen de baan over willen brullen. Na de start valt de race in tweeën uiteen. Gyas en Proteus vechten elke meter om de knikkers. Skadi en Njord willen daar bij blijven en niet laatste worden. Njord wordt laatste – wel zes punten. Gyas is sterker en trekt de boot naar voren, waarmee de overwinning alsmede tien punten in de wacht worden gesleept. Een mooie prestatie voor Proteus-Eretes. Skadi kan het thuisvoordeel niet claimen.

 

Lichte Eerstejaars Acht
Positie Vereniging Punten
1 Skadi 10
2 Orca 8
3 Laga 7
4 Proteus 6

 

Thuisvoordeel blijft een ding. Skadi wint, maar voor de rest varen er wel interessante ploegen mee. Skadi en Laga schieten uit de start weg om de winst te behalen. Skadi weet een hoger tempo te bereiken. Zoals u weet is dit de sleutel tot hard lichtroeien. Maar dan: Orca stoomt op en passeert Laga. Weet elke haal meer meters te pakken, maar daar is de finish al. Wat had een 2K gebracht? Orca is altijd een duveltje dat uit een doosje tevoorschijn schiet. Al met al een afgetekende en verdiende overwinning voor Skadi.

 

Lichte Dames Eerstejaars Dubbelvier
Positie Vereniging Punten
1 Asopos-de Vliet 10
2 Okeanos 8
3 Gyas 7
4 Phocas 6
5 Skadi 5
6 Laga 4
7 Aegir 3

 

Het sluitstuk van de avond. Maar liefst zeven (hulde voor dit bewijs van strijdlust!) lichte damesploegen liggen voor de brug te wachten in het aangename avondzonnetje. Maar vergis u niet. Dit zijn sporters die op de top van hun kunnen zijn na driekwart jaar trainen voor een speciaal veld in het roeien: de lichte dames dubbelviermet.

Met zoveel inschrijvingen kunnen zich grote verschuivingen voordoen in het veld, mits Okeanos niet wint. Dat is warempel gebeurd! Okeanos werd eraf gevaren door Asopos-de Vliet. Dit gaf een bijzonder schouwspel: baan 1 en 7 streden om de winst. Tussenliggende banen voeren daarachter in een gesloten veld. Asopos komt als snelste uit de start, Okeanos zet telkens aan, maar Asopos weet keer op de keer de versnelling mee te nemen en de aanval af te slaan. Na 500 komen de Leiderdorpse lichte dames als eerste over de finish gevlogen. Na de finish laten alle boten lopen. Wat een felle inspanning is er geleverd!

Richting de apotheose: tussenstanden KNSRB Sprint Klassement

De strijd om de vijfhonderd meters is bijna gestreden, nog slechts vijfhonderd meter te gaan voordat op zaterdag 29 juni de uitreiking van het K.N.S.R.B. Sprint Klassement plaatsheeft. Zijn er nog verschuivingen mogelijk? Het wordt moeilijk, maar is mogelijk wanneer veel sterke ploegen meedingen.

Eerstejaars Zwaar
Positie Vereniging Punten
1 Gyas 30
2 Njord 22
3 Nereus 20
4 Proteus-Eretes 16

Njord heeft het geprobeerd – en Nereus deed niet mee – maar door laatste te worden, is het gat met de nummer één wel groot gebleven. Als Gyas niets verkeerd doet, ligt de overwinning binnen handbereik.

Eerstejaars Dames
Positie Vereniging Punten
1 Skadi 26
1 Nereus 26
3 Njord 23
4 Aegir 17

Uw Sprintcommissie is over het Eerstejaars Dames Sprintveld het meest gespannen. Hier ligt alles nog open! Elke haal telt en de winst zit daarmee dan toch vooral in hun hoofd. Skadi, Nereus en Njord kunnen de felbegeerde titel Queen of Sprints alledrie nog binnenhalen door tien punten te halen op de Argo Sprints. Ga ervoor!

Uw scribent heeft het genoegen gehad enkele malen op de stuurpositie van de Leidsche schonen plaats te mogen nemen en weet zodoende uit eigen ervaring dat zij ‘onhoudbaar’ zijn. Als derde in het eerstejaarsklassement zijn zij de ploeg die alles te winnen heeft, en daarmee niets te verliezen. Nereus heeft dan weer een afdeling Damesch die nu drie jaar op rij de Varsity heeft gewonnen, dus de verwachting tot prestaties is levensgroot. Echter op de Damen wisten zij het niet waar te maken en verloren ze een plek in het EjK. De eerstejaars damesacht van Skadi geniet het thuisvoordeel van de Willem Alexanderbaan, en zij staan eerste in het eerstejaarsklassement. Zijn zij daarmee titelfavoriet? Geenszins. Want onthoud: een 2K is in niets vergelijkbaar met een 500 meters. Tempo, techniek en kracht moeten in een fijnzinnig samenspel resulteren in een pieksnelheid die vervolgens alleen maar toeneemt. De uitkomst blijft ongewis en de verwachtingen hooggespannen.

Eerstejaars Licht
Positie Vereniging Punten
1 Skadi 40
2 Gyas 22
3 Laga 19
4 Proteus-Eretes 11

Skadi kan de overwinning niet meer ontgaan, zo simpel is het.

 

Eerstejaars Lichte Dames
Positie Vereniging Punten
1 Okeanos 38
2 Gyas 23
3 Skadi 17
4 Njord 16

Okeanos heeft de winst bezegeld. Het zou leuk zijn als ze toch nog meedoen aan de Argo Sprints.

Verenigingsprijs

Op overtuigende wijze heeft Skadi de leiding in de J.A. Valktrofee overgenomen. Deze Rotterdamse studentenroeivereniging kan heel hard sprinten en doet ook graag mee aan sprints. Ziehier een succesformule geboren. Gyas uit het koene Groningen toonde vorig jaar dominantie, maar een dergelijke prestatie voortzetten is nu eenmaal een zware taak. Njord en Okeanos presteren beter dan afgelopen jaar en kunnen op de Argo Sprints nog hun slag slaan en tientallen punten binnenslepen.

Uw K.N.S.R.B. Sprint Commissie spoort alle ploegen aan hun uiterste best te doen in de twee weken trainen die nog volgen en ziet hen graag weer terug op de WAB op de vrijdagavond voorafgaand aan het NSRF-Slotweekend. Misschien wel de mooiste sprint: de Argo Sprints. Onthoud dat wanneer de uit-training nadert: Lange klappen, snel thuis.

J.A. Valktrofee
Positie Vereniging Punten
1 Skadi 95
2 Gyas 80
3 Okeanos 60
4 Njord 59
5 Laga 57
6 Nereus 55
7 Aegir 34
8 Skøll 27
8 Proteus-Eretes 27
10 Triton 23
11 Orca 18
12 Phocas 17
13 Asopos de Vliet 15
14 Euros 14
15 Argo 13
16 Thêta 10
17 Pelargos 7
18 Vidar 3
18 Saurus 3