Nabeschouwing Thetis Sprint 31 mei 2019

03-06-2019 in 2019, K.N.S.R.B., Sprintklassement

De strijd om de titel verengt zich

Vrijdagavond 31 mei op de Bosbaan te Amsterdam. De zon is dalende, de temperatuur was aangenaam. Het voelt als thuiskomen. De sfeer is ontspannen, mogelijk door het ontbreken van al te veel toeschouwers. Er staat een flinke wind, die de roeiers voortstuwt. Voor de sprints dus geen ideale omstandigheden. Op het water is het een komen en gaan van op- en uitroeiende boten. Maar tussen al de uitgeschreven nummers, waarvan vele ludiek, tellen er maar vier echt mee. De Eerstejaarsnummers die zijn opgenomen in het K.N.S.R.B. Sprint Klassement. Op de Thetis Sprint stond de derde sprint van het klassement op het programma, bovendien de eerste sprint waar niet alle ploegen automatisch aan deelnemen. De inschrijvingen laten dan ook een schifting zien.
De ploegen met winstperspectieven zijn op vrijdag reeds naar Amsterdam afgereisd, andere ploegen laten wellicht andere overwegingen prevaleren. Hoe dan ook, de uitslagen van deze sprints hebben de klassementsspiegels danig door elkaar gehusseld. En met nog twee sprints te gaan, blijft de uitkomst ongewis – en de spanning bestaan. Want dat is sprinten. Vijfhonderd meter zo hard mogelijk roeien, zo’n hoog mogelijk tempo bereiken en zo vlug mogelijk de knieën naar beneden duwen en het voetenbord doormidden trappen. Het is een kunst op zich.

 

Uitslagen Thetis Sprint

Dames Eerstejaars Acht
Positie Vereniging Punten
1 Nereus 10
2 Njord 8
3 Laga 7
4 Okeanos 6
5 Orca 5
6 Thêta 4

Laat ons deze nabeschouwing nu eens beginnen met de damesnummers. Vrijdagavond werd immers de Thetis Sprint gevaren, en bovendien werd het vijftigste lustrum van deze wedstrijd gevierd door overal een roze tintje aan te geven. U allen bekend, Thetis was de Amsterdamse damesroeivereniging die zich heeft samengevoegd met Nereus. Het is om die reden dat de Eerstejaars Damesacht van de A.S.R. Nereus geen andere keus had dan de sprint overtuigend te winnen – in maar liefst 01:28,95 Op een ruime seconde daarachter schoten de Leidsche dames in een boot genoemd naar dat boegbeeld van het vrouwenroeien, Nelleke Elferink, over de finish. Laga werd derde op twee seconden en daarachter Okeanos, Orca en Thêta. Ten gevolge van het aantal inschrijvingen hoefde geen voorwedstrijd gevaren te worden.  

 

Lichte Dames Eerstejaars Dubbelvier
Positie Vereniging Punten
1 Okeanos 10
2 Euros 8
3 Gyas 7
4 Laga 6

Wedstrijden van de lichte dames zijn simpel in opzet en schitteren door eenvoud. Acht riemen per boot en de beuk erin. En het moet gezegd: het gaat hard. Het tempo ligt intussen, zo tegen het einde van het seizoen, hoog. Het veld start gesloten weg. Dan weet Okeanos het meest constant door te slaan;  hun boot langzaam naar voren trekkend waarna een afgetekende winst volgt. De laatste tweehonderd meter (voor de fijnproever:de eindsprint binnen de sprint), is beslissend. Opvallend is dat Euros er met maar liefst 8 punten van door gaat. Eenhoorns en fristi gaan op tafel in Drienerlo. Hulde voor deze prestatie! Gyas weet met een invaller van Neptunus, de Groningse zustervereniging, goede zaken te doen. En dat is strategisch tewerk gaan teneinde te kunnen blijven meestrijden voor de begeerde titel Queen of Sprints. Laga eindigt vierde.

 

Eerstejaars Acht
Positie Vereniging Punten
1 Gyas 10
2 Njord 8
3 Aegir 7
4 Proteus-Eretes 6

Slechts vier inschrijvingen in het veld van de zware achten. Wel het traditionele geweld dat over de Bosbaan ramt. Een prachtig schouwspel waarbij de vier slagschepen de eerste honderden meters zij aan zij varen, maar waar halverwege duidelijk wordt dat Njord en Gyas om de knikkers aan het sprinten zijn. Aegir en Proteus arriveren respectievelijk als derde en vierde bij de eindstreep, maar vergaren wel veel punten. Een uitgekiend tactisch plan vermoeden wij. Gyas wist net iets beter kracht aan snelheid te koppelen en komt 0,35 seconden eerder voorbij de finishtoren dan Njord. Een mooi sprintblik voor Gyas! Andermaal werd Njord tweede. Zij zijn op jacht naar een blik op de zondag; deze prestatie op de Sprint kan hen motiveren nog harder te trappen en nog dieper te gaan. Met de start zit het in ieder geval goed.

 

Lichte Eerstejaars Acht
Positie Vereniging Punten
1 Skadi 10
2 Gyas 8
3 Aegir 7

Slechts drie inschrijvingen bij de lichte heren. Tragisch. Maar tragiek is het lichtroeien niet vreemd. De vraag blijft of Gyas en Aegir slechts deelnamen omdat zij toch al naar Amsterdam waren afgereist voor de ARB of dat zij hun zinnen hadden gezet op punten om die mooie lederen schoenen te winnen. Wij gaan uiteraard uit van het laatste, al was het maar om elk zweem van competitievervalsing te vermijden.  Dat Skadi het daarom te doen was staat vast. Niet lullen, maar poetsen zeggen ze immers in Rotterdam – iets waar lederen schoenen zich uitstekend voor lenen.
Dan de sprint. De wind was gaan liggen, het water een spiegel  en er heerst een serene rust op de Bosbaan, waar eenieder zich opmaakte voor één van de laatste nummers van de dag. Aegir gaf andermaal blijk van de afstand die het toch al wekelijks aflegt. Met een finish van maar liefst vijf seconden op de winnaar, wilden zij duidelijk de reistijd symboliseren. Een verkapt protest? Toch wil de Sprintcommissie hun deelname huldigen, want zonder hen was het veld deze vrijdag niet uitgeschreven. Skadi en Gyas streden hard en fel om de winst, die immers ook winst in de klassementsspiegel zou kunnen betekenen. Honderden meters was het een strijd om de ene boegbal voor de andere boegbal te stoten, waarna er weer van stuivertje werd gewisseld in een nieuwe haal. Op de finishlijn werd een fotofinish geklokt. Op 0,24 seconden ging Skadi er met de tien punten vandoor, en moest Gyas genoegen nemen met 8 punten. Hun poging tot overname van de koppositie was mislukt.  

 

Tussenstanden K.N.S.R.B. Sprintklassement

Eerstejaars Zwaar
Positie Vereniging Punten
1 Nereus 20
1 Gyas 20
2 Njord 16
4 Laga 14
4 Okeanos 14
6 Proteus-Eretes 9
7 Skøll 7
7 Aegir 7
9 Thêta 6
10 Skadi 4
11 Vidar 3
12 Argo 2

Door het sprintblik weet Gyas een gedeelde eerste plaats te veroveren. Een tactische fout van de Amsterdammers om niet deel te nemen. Maar er zijn natuurlijk ook tentamens deze weken. Aegir treedt binnen in de klassementsspiegel, maar zal de prestaties moeten prolongeren om de opmars voort te zetten. De opmars van de Jonghe Acht van Njord zet door. Zij bezetten nu een tweede plek en nog niet alle punten zijn vergeven. Een tactisch spel zou hen naar de koppositie kunnen brengen.

De top vijf speelt mee in de strijd tot de ontknoping. Met nog duizend meter te varen tot de uitreiking moet elke haal hard, scherp, krachtig én lang zijn. Komende weken is het raadzaam om op de wateren in hun drie provincies veel te oefenen in hoog spoelen.

Eerstejaars Licht
Positie Vereniging Punten
1 Skadi 30
2 Gyas 22
3 Laga 12
4 Skøll 8
5 Aegir 7
6 Njord 6
6 Euros 6
8 Nereus 5
8 Argo 5
8 Proteus-Eretes 5
11 Triton 3
11 Saurus 3
13 Asopos-de Vliet 2
13 Phocas 2

Door één keer punten te vergaren, staat Aegir nu op een respectabele vijfde plaats. Skadi heeft door winst zijn voorsprong vergroot, Gyas moet nu alles op alles zetten om daarvan te kunnen winnen. Dit gaat nog een spannende tweestrijd worden, voorspelt de Sprintcommissie.

 

Eerstejaars Dames
Positie Vereniging Punten
1 Nereus 26
2 Aegir 17
3 Skadi 16
4 Njord 15
5 Triton 9
6 Skøll 8
6 Okeanos 8
8 Pelargos 7
8 Laga 7
10 Orca 5
10 Gyas 5
12 Phocas * 4
12 Thêta 4

*H4K als combi/met invaller gestart

Grote veranderingen in de klassementsspiegel van de eerstejaars dames. Nereus heeft de leiding over het klassement overgenomen. Aegir en Skadi handhaven hun positie zonder zelfs maar deel te nemen aan de Thetis Sprint. Dat is pas dominantie. Njord is gretig en stijgt hard, klaar voor een overname? Ook een aantal nieuwkomers in de klassementsspiegel, die hierbij een eervolle vermelding verdienen.
De top vier zal de komende twee sprints moeten uitwijzen wie van hen hun seizoen bekroond mag zien met de titel Queen of Sprints.

 

Eerstejaars Lichte Dames
Positie Vereniging Punten
1 Okeanos 30
2 Njord 16
2 Gyas 16
4 Skadi 12
5 Triton 11
6 Euros 8
7 Argo 7
8 Laga 6
9 Phocas 5
9 Orca 5
11 Nereus 4
11 Skøll 4
13 Asopos de Vliet 3

De strijd in deze klassementsspiegel lijkt gestreden. De lichte dames van Okeanos staan met bijna dubbel zoveel punten als de nummers twee ferm bovenaan en de titel Queen of Sprints ligt binnen handbereik. Door deel te nemen aan de Thetis Sprint hadden de lichte dames van Njord een aanval kunnen doen op deze superioriteit, maar evenals vorig seizoen verkozen zij de focus te leggen op het EJK. Gyas heeft een tactische zet gedaan en blijft zo relevant voor de eindstrijd. Alleen wanneer Okeanos niet blijft meedingen in de overgebleven twee sprints is er nog spanning mogelijk. Goed opletten op de inschrijvingen dus.

J.A. Valktrofee

De Groningse dominantie van afgelopen jaar is terug. Gyas neemt de koppositie in de J.A. Valktrofee over. Maar Skadi volgt op slechts één punt afstand. En ook Nereus en Okeanos spelen nog mee om de winst. Kortom, nog genoeg spanning en ongewisse voorbeschouwingen te gaan voor de ontknoping van het K.N.S.R.B. Sprintklassement.

De Sprintcommissie nodigt u dan ook met een verwachtingsvolle blik uit om op vrijdagavond 14 juni af te reizen naar de WAB om aldaar de een-na-laatste sprint voor het K.N.S.R.B. Sprint Klassement te komen aanschouwen: de Erasmussprint die aan de vooravond van de Damen worden geroeid.

 

J.A. Valktrofee
Positie Vereniging Punten
1 Gyas 63
2 Skadi 62
3 Nereus 55
4 Okeanos 52
5 Njord 45
6 Laga 39
7 Aegir 31
8 Skøll 27
9 Triton 23
10 Proteus-Eretes 14
10 Euros 14
12 Argo 13
13 Phocas 11
14 Orca 10
14 Thêta 10
16 Pelargos 7
17 Asopos de Vliet 5
18 Vidar 3
18 Saurus 3