Herinneringen aan de Varsity – Marten Joustra, Argo

10-01-2016 in Editie 131, Herinneringen aan de Varsity, Varsity

Najaar 1955 werd ik lid van de Wageningse Studenten Roeivereniging “Argo”.

Op de eerste zondag van mei 1956 roeide ik in de “eerste jaars acht” van Argo op de Varsity. Netjes roeiend werden we laatste; Laga won onze wedstrijd. Later dat seizoen, op het Laga-lustrum, zouden we diezelfde winnende Varsity-ploeg in een zinderende finale toch nog verslaan.

In 1958 begon mijn leven als “Oude Vier”-roeier. Van de zes ploegen die toen in het hoofdnummer op de Varsity mochten uitkomen, werden we vijfde. In 1959 eindigden we als  tweede, achter Nereus en voor Njord. In de voorbeschouwingen in de kranten (die er toen nog uitgebreid waren) werd in 1960 aan ons speciale dieet veel aandacht besteed. Het resultaat van deze jaren van voorbereiding was een “Dead Heat” met Njord in een nieuw baanrecord. Uniek in de geschiedenis van de Varsity.

Uniek was ook het Varsity-feest op sociëteit Ceres. Met burgemeester De Niet en Rector Magnificus Eijsvogel op een tafel staande werden de toespraken gehouden. Zelfs toen een tafelpoot het begaf bleef iedereen, hangend aan elkaar, op de tafel staan en juichte de verzamelde roeiers en overige supporters ons toe. Onvergetelijk.

Marten Joustra, Argo