Andere tijden Varsity – Sjoerd Hamburger

03-03-2016 in Andere tijden Varsity, Editie 133, Varsity

De meest recente oud-winnaar die in deze serie de revue passeert is Sjoerd Hamburger. De 2.05 grote Fries is letterlijk en figuurlijk een grootheid in de roeiwereld. Een man die eigenlijk geen introductie behoeft. Hierbij een introductie.

In zijn studententijd begint Hamburger met roeien bij Orca. Hij heeft talent en gaat al snel naar het WK -23 in de skiff. Het blijkt het begin van een glansrijke carrière op het water. Hamburger roeit twee Olympische Spelen in 2008 (skiff) en 2012 (Holland Acht). Hij wint bovendien met Oxford de grootste en best bekeken roeiwedstrijd van allemaal: de ‘Boat race’.

Toch is dat niet de overwinning die op de redactie de meeste indruk maakt. Die stamt namelijk uit 2004: de overwinning van Orca op de ‘Varsity’. Hamburger deelde zijn gedachten over dit evenement met de redactie van ‘Andere Tijden Varsity’.

 “Volstrekte waanzin is het, die ‘Varsity’. Goed beschouwd is het een boerenkoolwedstrijd over een belachelijke afstand, op belachelijk water en in een belachelijke boot (4 met stuur, red.).

En toch is het de mooiste wedstrijd van allemaal, simpelweg omdat wij met zijn allen hebben besloten dat het de mooiste wedstrijd is. Bij de Varsity is iedereen aanwezig; van compo tot wedstrijdroeier, van jong tot oud. Als je twee weken na de Varsity Nederlands Kampioen wordt, staan er twaalf mensen langs de kant.

In 2004 waren de Spelen in Athene waardoor er een uitgekleed deelnemersveld was. Als jonge hond was ik nog niet goed genoeg voor de Spelen; ik richtte me daardoor op de Varsity. Met Geert Cirkel had Orca één van de beste roeiers van dat moment. Normaal gesproken zou hij naar de Spelen gaan, maar Geert wilde niet in de acht starten; zo belandde hij alsnog in onze Oude Vier. Geert nam onze jonge ploeg bij de hand. In 2000 en 2001 won hij al met Orca de Varsity en hij was dan ook de perfecte mentor.

De voorwedstrijd kwamen we gemakkelijk door, en ook in de finale hadden we relatief weinig problemen. We wonnen de Varsity eigenlijk betrekkelijk eenvoudig. Ik kan me ook niet herinneren dat er dingen werden gegooid.” (Ronald Florijn uit deel 1 van ‘Andere Tijden Varsity’ werd bekogeld met worst red.)

De overwinning van Orca is niet helemaal juist gedocumenteerd. De ‘Varsity’ onderhoudt namelijk zijn eigen archief. In een groot bestand worden alle oud-winnaars bijgehouden met hun namen, woonplaatsen, e-mailadressen en telefoonnummers. Triton, dat het archief bijhoudt, weigerde in 2004 de Orcanen toe te voegen aan het archief. Tot op de dag van vandaag staat er enkel ‘Orca’.

‘Natuurlijk is er wel sprake van een vijandige sfeer, dat merk je wel. Dat een overwinning van Orca niet door iedereen werd geapprecieerd, bleek ook wel uit het kanonschot, of eigenlijk het ontbreken daaraan. Pas toen nummer twee Skadi over de finish kwam, werd het afgevuurd.

Ook het USC (het corps in Utrecht, red.) deed moeilijk. Ze weigerden aanvankelijk het feest omdat niet Triton maar Orca had gewonnen. Er moest een oud-Orcaan uit het bestuur van de universiteit aan te pas komen om het feest alsnog door te laten gaan.”

Stiekem zou ik het wel leuk vinden als Triton weer eens de Varsity wint. Dat wordt pas echt een onvergetelijk feest…”