Vrouwen achter de Varsity: Ilse Paulis

29-03-2017 in Editie 134, Varsity

Geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaars. Gedurende 134 jaar ‘Varsity’ waren er echter 134 jaren aan (slechts) mannelijk schoon als winnaars van het hoofdnummer. Een hoofdnummer dat door de jaren heen verhalen en tradities heeft gevormd. Een hoofdnummer dat niet enkel op de dag zelf, maar het hele jaar door leeft en wordt beleefd.

Ilse Paulis, Ambassadrice van de Dames Vier, denkt niet dat het Dames nummer 134 jaar aan traditie zomaar kan inhalen. In haar ogen is dat ook helemaal niet de bedoeling. ‘Ik vind het een hele mooie waardering voor het vrouwen roeien. De tijd zal leren hoe de traditie zich vormt. Het is ook niet dat ik het gevoel heb dat we die mannen moeten evenaren. Ik heb bijzonder veel respect voor al die roeiers van de Race der Oude Vieren door de jaren heen en het is een prachtige traditie. Ik wil daar absoluut niets op afdingen. Het zou gewoon mooi zijn als we zoiets ook voor vrouwen kunnen opbouwen. Iets wat motiveert en inspireert. ‘

‘Beter laat dan nooit.’ De tijd zal het leren, maar alles lijkt er op te wijzen dat vanaf 9 april ook de Dames Vier klaar is om een traditie op te bouwen en geschiedenis te schrijven. ‘Wat dat betreft heeft het niet heel veel zin om terug te kijken naar de jaren dat er geen Dames Vier was. Ik vind het vooral heel mooi en belangrijk, om te zien dat het er nu wel is!’

Evenals ambassadrice Joanneke Jansen vindt ook Ilse dat een kroegjool voor de Vrouwen Vier er absoluut bij hoort. ‘Wel moet de Vrouwen Vier natuurlijk z’n eigen karakter vinden en niet een directe kopie worden van de Oude Vier.’

Zelf zal Ilse voor Nereus gaan strijden om de debuterende gouden hanger voor vrouwen. ‘Als ambassadrice heb ik de komst van de Dames Vier met iedereen gedeeld en zoveel mogelijk mensen gemotiveerd om mee te doen. Ik wil natuurlijk ook wel tegenstand op het water hebben. Daarnaast weet ik eigenlijk niet zo goed welke verenigingen allemaal een 4 zonder op het water gaan leggen. Ik heb nog geen zicht op hoe het gaat lopen en dat kan het nog spannend maken’.

‘Eigenlijk hoop ik dat we dit jaar een goed voorbeeld kunnen neerzetten en dat dit voorbeeld vanaf daar verder kan groeien. Het wordt hoe dan ook een historische ‘Varsity’.’

Foto: Ellen de Monchy | De Monchy Roeifoto’s