Finalisten Oude Vier bekend

09-04-2017 in Editie 134, Varsity

De finale van de Race der Oude Vieren wordt verroeid tussen Nereus, Njord, Vidar, Gyas, Triton, Laga en Skadi. Deze wedstrijd van drie kilometer zal om 17:00 uur van start gaan en is live te volgen via www.varsity.nl/tv.

Stand der overwinningen

Met 41 overwinningen voert de A.S.R. “Nereus” de stand der overwinningen aan, gevolgd door D.S.R.V. “Laga” (30), K.S.R.V. “Njord” (21,5), U.S.R. “Triton” (15), A.R.S.R. “Skadi” (9), G.S.R. “Aegir” (6), A.U.S.R. “Orca” (5), W.S.R. “Argo” (1,5), R.S.V.U. “Okeanos” (1) en D.R.V. “Euros” (1).

Nereus kan voor het tweede jaar op rij het goud mee naar huis nemen, terwijl Laga sinds 1997 en Njord sinds 1988 niet meer gewonnen hebben. Skadi is na Nereus de meest recente winnaar met een overwinning in 2015. Voor Triton zou de winst een einde een overwinningsloze periode van 50 jaar maken. Vidar en Gyas maken kans op hun eerste Oude Vier-overwinning. 

Dames Vier

Afgelopen 133 jaar streden ieder jaar de vier beste roeiers van iedere studentenroeivereniging voor ‘het Hoofdnummer’. Dit jaar is hier voor het eerst in de geschiedenis van de Varsity de ‘Dames Vier’ aan toegevoegd: een tweede hoofdnummer voorafgaand aan de mannenfinale. Het damesroeien krijgt daarmee een nieuw en welverdiend podium. De winnende dames worden beloond met een gouden Jutphaas – het wapen van de Varsity – geproduceerd Koninklijk Begeer.

Nationaal erfgoed

De Varsity is de oudste sportwedstrijd van Nederland en wordt sinds 1878 georganiseerd. Door het traditionele karakter en de gevestigde positie binnen de sportwereld is de Varsity sinds 2015 nationaal immaterieel erfgoed.

Zwemmend feliciteren

Door het relatief goede weer zullen de studenten van de winnende vereniging het water ingaan om hun Oude Vier binnen te halen. Tijdens het winnaarsdiner krijgen de winnaars een ‘gouden blik’, gemaakt van eerlijk goud van Solidaridad. Aansluitend wordt in eigen stad de kroegjool, een open overwinningsfeest, door de winnende vereniging georganiseerd.