Zwemmen op de Varsity

05-04-2017 in Editie 134, Varsity

“Het is mijn pertinente indruk, dat de waterballetten die wij nu kennen een na-oorlogse ontwikkeling zijn, die wel ietwat uit de hand is gelopen. Zolang de Varsity op het Noordzeekanaal werd gehouden, werd daar niet of nauwelijks gezwommen. Er was wel naar Leidsche opvattingen een eeuwenoude ‘mos’, die het Collegium noopte te water te gaan, wanneer Njord de Varsity won, maar die fungeerde niet omdat Njord op het Noordzeekanaal de gewoonte had de overwinning in het Hoofdnummer aan anderen te gunnen. Tot 1929. Toen waren de verwachtingen met recht hoog. Het Collegium onderkende zijn plichten. Njord won en op het schot ging het Collegium in jacquet met lint en hoge hoed compleet te water. De Leidsche mos is geschonden in 1931, toen Nereus na aanvaring van Njord won. Er is toen een Amsterdamsche heer met een krans naar de Nereusploeg gaan zwemmen.”

Afgelopen jaren, met een uitzondering daargelaten, is de winnende Oude Vier toegezwommen door de winnende vereniging. Het is bijna een sport geworden om de Oude Vier als eerste persoonlijk te kunnen feliciteren.

“Geruchten willen, dat er thans fikse weddenschappen zijn afgesloten op het verschijnen van de eerste geheel ontklede vrouwelijke supporter. Tot nu toe heeft de emancipatie blijkbaar halt gehouden. Vijftig jaar geleden was dat anders.” aldus Brzesowski, Laga-roeier, vele jaren bestuurslid en nu erelid van de K.N.S.R.B.

Deze traditie neemt een aantal risico’s met zich mee. Het water is koud. Op dit moment schommelt de watertemperatuur rond de 12 graden. In die kou is het niet raadzaam lang in het water te blijven. Bij winst door een Oude Vier springen vele mensen tegelijkertijd het water in. Dit beperkt het overzicht van de reddingsbrigade aanzienlijk. Let daarom ook goed op elkaar! Zwemmers zijn vaak al de hele dag op het terrein en hebben flink moed ingedronken. Het gebruik van alcohol is een groot risico voor zwemmers. Je beoordelingsvermogen is verminderd en door vaatverwijding treedt onderkoeling sneller op. Houd dit in het achterhoofd!

Zwemmen naar de winnende Dames Vier is niet toegestaan

Het is niet mogelijk de veiligheid van de zwemmers, en een succesvol verloop van de “Race der Oude Vieren” te garanderen. Zodra de winnende Dames Vier heeft aangelegd bij het erevlot zal hun huldiging van start gaan en live te volgen zijn via de VarsiTV stream.

Tips voor bij het zwemmen naar de winnende Oude Vier:

  • Er zijn beperkt reddingsboeien beschikbaar, neem desnoods zelf iets drijvends mee;
  • Matig je alcoholinname als je van plan bent om te gaan zwemmen;
  • Zorg voor een buddy op de kant en in het water die je in de gaten houdt, en in de gaten kunt houden, tijdens het zwemmen;
  • Draag zorg voor een handdoek en voldoende warme en droge kleren op de kant;
  • Schat zelf in of het raadzaam is voor jou als persoon om te gaan zwemmen. Laat je niet meesleuren en neem afstand van de wal als je niet wilt zwemmen.

Let op!

  • De organisatie raadt het af om te zwemmen.
  • Zwem alleen vanaf het ponton. Hiervandaan is de afstand tot de oude vier het kortst. Zo bent u ook snel weer uit het water.
  • U dient te allen tijde de aanwijzingen van de reddingsbrigade, politie, bewaking en organisatie op te volgen;
  • Betreden van de spoorbrug is zeer gevaarlijk en derhalve niet toegestaan. Als dit wel gebeurt, zal de politie onmiddellijk een bekeuring uitschrijven.