Na 52 jaar is de vloek doorbroken: het goud is voor Utrecht

07-04-2019 in Editie 136, Varsity

Na 52 jaar (!) heeft de Utrechtse Studentenroeivereniging Triton de Nationale Studentenroeiwedstrijden “Varsity” weer gewonnen. De winnaars lieten Skøll uit Amsterdam achter zich.

Waar Nereus uit Amsterdam vorig jaar met een verschil van 3,46 seconde zegevierde over de drie kilometer, bleek de Utrechtse Studentenroeivereniging Triton dit jaar te sterk.

De boot werd bemand door Kaj Hendriks, Harold Lange, Jakub Grabmüller en Jacob van de Kerkhof, die de boot over een lengte van drie kilometer als eerste over de finish kregen. Fiep Warmerdam stuurde de roeiers.

Onder luid gejuich van verenigingsleden en enthousiaste toeschouwers werden de heren door middel van een lauwerkrans gehuldigd. Traditiegetrouw sprongen de leden van de vereniging met de winnende boot (enkel gehuld in de verenigingsdas) in het water. Je kan je voorstellen: na zó’n lange tijd lag het kanaal overvol.

De “Varsity” werd dit jaar voor de 136e keer op het Amsterdam-Rijnkanaal geroeid. Elk jaar nemen de beste roeiers en roeisters van de studentenroeiverenigingen uit het hele land het tegen elkaar op in verschillende velden. Uiteindelijk gaat het erom welke vereniging de befaamde “Race der Dames Vieren” en “Race der Oude Vieren” wint en het gouden “blik” voor zijn of haar stad kan veroveren.