Introductie hoofdnummer Dames Vier

07-11-2016 in Editie 134, K.N.S.R.B., Varsity

De K.N.S.R.B. zet zich al 133 jaar voor de studentenroeisport en voor het verenigingsroeien in het algemeen. Dit blijkt uit 133 Oude Vier races, die voor veel studentenroeiers al even lang symbool staan voor het hoogste doel in hun roeicarrière. De K.N.S.R.B. erkent dat zij met de Oude Vier slechts een beperkte doelgroep aanspreekt: er bestaat anno 2016 nog steeds niet iets dergelijks voor het Nederlandse damesroeien, terwijl er sinds 1878 veel veranderd is aan ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Daarnaast is het Nederlandse roeien klaar voor een noviteit voor dames toproeiers, gezien de successen van dames in Rio, Londen, Peking, en daarvoor. Ten slotte laten internationale voorbeelden zien hoe mooi een damesevenement kan zijn, met onder andere de Boat Race die daarin voorop staat.

Daarom dus vanaf Varsity 134 (9 april 2017) een nieuw hoofdnummer, naast de Oude Vier: de Dames Vier. Dit nummer wordt verroeid over 3km in vier-met-stuurvrouw/-man, op een 6-ploegenbaan. Verder worden dezelfde (studie)bepalingen gehanteerd als bij de Oude Vier.

Meer informatie volgt spoedig. Bij tussentijdse vragen kunt u zich richten tot het Dagelijks Bestuur van de Koninklijke Nederlandsche Studenten Roeibond via db@knsrb.nl.